Han overlevde mer enn et tiår i koma: Nå forteller han en bemerkelsesverdig historie

20/01/2023

Sofie Hansen

Viralt
Foto: Supplied
Foto: Supplied
En mann som var "låst" inne i kroppen i årevis mens han fortsatt kunne høre, se og forstå alt rundt seg, har delt detaljer om sin bemerkelsesverdige bedring.

Martin Pistorius, nå 47, kom hjem fra skolen en dag med sår hals. Legene trodde først at han hadde influensa, og han fikk den vanlige behandlingen.

Sjokkerende nok ble tilstanden hans sakte verre, og han ble til slutt innlagt på sykehus i en alder av 12.

"Jeg testet positivt for kryptokokkmeningitt og tuberkulose i hjernen og ble behandlet for begge," fortalte han LADbible.

"Kroppen min ble svekket og jeg mistet evnen til å snakke og kontrollere bevegelsene mine." Han var i en vegetativ tilstand, noe han diskuterer i sin bok Ghost Boy fra 2012.

Pistorius' foreldre Joan og Rodney ble ikke gitt en avgjørende grunn til at kroppen hans ble stengt.

De var ikke klare til å gi opp ham og holdt ham i live på et omsorgssenter. Pistorius beskriver denne perioden av livet sitt som «et tomt skall, uvitende om noe rundt meg».

"Jeg var i stand til å høre, se og forstå alt rundt meg, men jeg hadde absolutt ingen makt eller kontroll over noe.

"For meg er den følelsen av fullstendig og fullstendig maktesløshet sannsynligvis den verste følelsen jeg noen gang har opplevd, og jeg håper jeg aldri trenger å oppleve igjen. Det er som om du ikke eksisterer, hver eneste ting i livet ditt bestemmes av noen ellers.

"Alt, fra hva du har på deg, til hva du spiser og drikker, selv om du spiser eller drikker, til hvor du vil være i morgen eller neste uke, og det er ingenting du kan gjøre med det."

Ingen skjønte at Pistorius hadde gjenvunnet bevissthet og tok inn alt rundt seg. Han husker til og med at han ikke hadde noe annet valg enn å se repriser av Barney i spesialomsorgssenteret.

"Jeg kan ikke engang uttrykke for deg hvor mye jeg hatet Barney," erklærte han i et intervju med NPR.

Moren til Pistorius, Joan, sier at hun slet med å forsone seg med sønnens tilstand. I memoarene hans husker han at han satt i rullestolen en dag da moren sa til ham:

"Jeg håper du dør." Kommentaren påvirket ham og fikk ham til å føle seg «veldig trist og opprørt», han «forsto hvor det kom fra».

For å beholde sin fornuft, ville han bruke fantasien: "Jeg kunne forestille meg alle slags ting, som å være veldig liten og klatre opp i et romskip og fly bort. Eller at rullestolen min på magisk vis ville forvandle seg til et flygende kjøretøy.

"Noen ganger så jeg ting bevege seg, enten det var hvordan sollys beveget seg gjennom dagen. Eller så på insekter av en eller annen type som svirret rundt, men egentlig levde jeg i tankene mine til det punktet hvor jeg til tider var uvitende om verden rundt meg."

I 2001, da Pistorius var 25, oppfordret en avlaster ved dagsenteret, Virna van der Walt, foreldrene til å ta ham med til Center for Augmentative And Alternative Communication ved University of Pretoria.

Det var der en forsker holdt opp et ark med symboler på, og han ble bedt om å finne en ball med øynene. Etter å ha funnet formen ble han bedt om å finne hunden.

Nesten 13 år etter at han ble syk, kunne han avsløre at han var bevisst og i stand til å kommunisere.

Foreldrene hans investerte i en datamaskin som var forhåndslastet med kommunikasjonsprogramvare, lik teknologien som ble brukt av den avdøde teoretiske fysikeren Stephen Hawking.

Pistorius valgte bokstaver, ord eller symboler på enheten ved å bruke et bånd festet til hodet hans, som ville fungere som en mus.

Han begynte å jobbe med van der Walt i 2003 på omsorgssenteret. Deretter møtte han sitt livs kjærlighet, Joanna, som jobbet som sosialarbeider.

De giftet seg i 2009 i Essex.

De ønsket en sønnen, Sebastian Albert Pistorius, velkommen i 2018 og Pistorius deler ofte bilder av familien sin på Instagram. Pistorius jobber nå som informatiker og webutvikler.

Læs også:

Bestemor 57: Starter med OnlyFans for å betale husleie Viktoria Winslow har slått seg sammen med datteren Zoe for å starte med OnlyFans.
"Farmen kjendis" skaper sterke reaksjoner: Produksjonen bryter loven Årets "Farmen kjendis" har gitt mange dramatiske og minneverdige øyeblikk.