Innbruddstyver vil at du gjør disse 10 tingene, slik at de kan bryte seg inn i huset ditt

22/09/2016 09:30

Anniken Hauge

Viralt
Foto: Shutterstock,
Foto: Shutterstock,
Har du noensinne ofret en tanke til punk nummert 7? Nei vel, men det burde du nok.

Alle vil gjerne unngå at ubudne gjester roter rundt i huset deres etter verdier og stikker av med tyvgodset. I forsøk på å holde innbruddstyver unna, låser vi døra, lukker vinduer og setter på alarmen når vi forlater huset eller går og legger oss.

Men det finnes tusenvis at tilsynelatende små og harmløse ting du også bør tenke på i hverdagen, om du vil unngå at arvede smykker og elektronikk havner i klørne til feil mennesker, skriver Littlethings

 

Her er 10 ting innbruddstyver drømmer om at du gjør, men som du virkelig bør vurdere å droppe:

1. Luk dem inn. Hvis du er typen som stoler på alle, kan du lett bli et offer. For eksempel når bud, fraktemenn eller håndverkere kommer innom med pakker eller for å ordne med elektrisiteten på veien utenfor, så la være å si at de kan komme inn i hjemmet ditt. De kan være der kun for å sjekke ut hjemmet ditt for verdier, så de vet om det er verdt å bryte seg inn hos deg senere.

2. Låne toalettet. Hvis en fremmed håndverker eller arbeidsmann ber om å låne toalettet ditt, så vent en stund. Vedkommende kan for eksempel avliste baderomsvinduet ditt, for senere å bryte seg. inn 

Det kan være vanskelig å si nei til en fremmed som spør om lov til å låne toalettet. Foto. Shutterstock.

3. Bare lås hoveddøren. Du må ikke nøyes med å bare låse hoveddøren, tyvene kan helt fint gå rundt huset og sjekke dører og vinduer. Spesielt kjellerdører og verandadører er viktige å huske. 

4. Fritt innsyn til alarmsystemet. Hvis alarmen din er altfor åpenlys, kan innbruddstyver enkelt se utenifra om du har glemt å aktivere den. Så sørg for å få installert alarmen et diskret sted som ikke kan ses fra et vindu eller gjennom døren.

Det er ikke ulovligt å la være å åpne døren når det banker på. Foto: Flickr.

 5. Åpne døren når det ringer på. Hvis du kan se gjennom kikkhullet at det er en fremmed som banker på, behøver du ikke å åpne døra. Hvis det er en innbruddstyv på jobb, kan vedkommende være ute for å sjekke om det er noen hjemme eller for å få et raskt overblikk over husets verdier.

6. Legg en husnøkkel under dørmatten. Alle mennesker, også innbruddstyver, vet at det sannsynligvis kan ligge en husnøkkel under dørmatta, i blomsterpotten foran døra eller under en stein ved inngangen. Gi heller nøkkelen til en person du stoler på – en venn, nabo eller et familiemedlem. 

7. Etterlat barnas dyre leker i hagen. Står det en ny dyr lekebil eller andre flotte leker i hagen, vil huset ditt sende ut et signal om at det sannsynligvis finnes flere dyre og fine (voksen)ting inne. Pass også på med å ha eksklusive statuer og pynteting i hagen.

Det kan være vanskelig å la det gå ubemerket hen at man har fått en ny flott tv, spesielt når man er en mann. Foto: Flickr.

 8. Plasser dine nyinnkjøpte verdier synlig. Selv om du er veldig stolt over ditt nye B&O-anlegg eller en ny tv, så ikke la emballasjen så foran huset ditt i dagevis. På samme måte som det ikke er lurt at utstyret kan ses fra veien eller gjennom et vindu.

9. Trekk for gardinene. Når det blir mørkt, kan tyvene lure seg inn på både deg og verdigjenstandene dine, hvis lyset er på inne - uten at du ser det. Så trekk for gardinene dine når mørket faller på.

10. Etterlat stige og verktøy utenfor. Kanskje er du i gang med å bygge et skur i hagen eller male huset og trenger å bruke stige og værktøy flere dager på rad, men du skal allikevel gjemme vekk tingene. Ellers er det opplagt for tyvene å låne verktøyet til å bryte seg inn, og det er ingen grunn til å hjelpe tyvene mer enn nødvendig.