Kunde i matbutikk rystet over detalj ved bananene: Klarer du å se problemet?

05/03/2018 15:30

Anniken Hauge

Viralt
Foto: jigsaw153/Reddit
Foto: jigsaw153/Reddit
En kunde har delt et bilde etter hun var i matbutikken som gjør folk oppmerksomme på et alvorlig problem.

De fleste av oss tenker nok ikke så mye over hvordan dagligvarene våre er pakket inn. For om de befinner seg i en pose, en eske eller er pakket inn i papir, så går varen som oftest ned i handlevognen uten de store overveielsene. 

En australsk mann valgte søndag å dele frustrasjonen sin over nettopp innpakningen av en matvare, ved å legge ut et bilde på det sosiale internettforumet Reddit.

I innlegget har den ukjente mannen med brukernavnet ’jigsaw153’ delt et bilde av masse bananer som alle ligger fint og presentabelt i grønnsaksavdelingen i den lokale Woolworths-matbutikken i byen Queensland i Australia.

Det som gjør at flere reagerer på bildet, er at alle de gule bananene er pakket inn i plast i stedet for å ligge i klaser som vanligvis gjør.

Foto: jigsaw153/Reddit

- Det ser ut til at også bananer nå har behov for innpakning, skriver ’jigsaw153’ i innlegget sitt, og lufter dermed både sin utilfredshet og skuffelse over at de har valgt å bruke plasemballasje på en frukt som i utgangspunktet er godt beskyttet av et tykt, gult skall.

Og med tanke på hvor mye plastik- og vakuumpakning samt hvor mange bokser, glass, flasker og skrulokk vi allere er omgitt av - ikke minst i matbutikker – så kan man fort bli bekymret.

I takt med industrisamfunnets utvikling er mengden emballasje i hverdagen steget hvert år, og ifølge en undersøkelse som ble offentliggjort i tidsskriftet Science Advances i fjor, så har menneskeheten produsert 8,3 milliarder tonn plast siden 1965.

Samtidig viser tall fra The New Plastics Economy i 2016 at det i 2050 forventes at det vil være mer plast enn fisk i havene hvis ingen tar tak i problemet.

Disse urovekkende tall bidrar til bekymring hos flere mennesker – spesielt ettersom majoriteten av klodens plast ikke blir brutt ned i naturen, hvilket betyr at mer enn 70 prosent av produsert plast er blitt til avfall.

Det er bare rundt 9 prosent av plastavfallet som blir gjenbrukt, og meste blir bare gjenbrukt én gang før det kastes ut igjen.

Det var disse bekymrinene som fikk  ’jigsaw153’ til å ta bildet av de plastinnpakkede banane og deretter legge ut bildet på Reddit, hvor atskillige andre brukere ikke har vært sene til å kommentere innlegget.

- De (matbutikken, red.) gjør dette for å skape en effektiv minste-innkjøps-mulighet. Det skyldes at folk som meg selv, bare kjøper to (bananer, red.) og det ønsker de ikke, skriver en annen Reddit-bruker og avslører dermed at den unødvendige plasten er brukt for å kunne selge fler bananer.

En del andre folk støtter opp og skriver blant annet:

- Hvis de (bananene, red) på denne måten kommer i en pakke på fem og man trenger seks, så blir man nødt til å kjøpe 10, skriver en oppgitt Reddit-bruker.

- Jeg hater det. De kommer jo allerede i en ferdigpakket utgave fra naturens side,  skriver enda en utilfreds Reddit-bruker.

Etter ’jigsaw153’s innlegg har historien spredt seg raskt, hvilket har ført til at Woolworths-kjeden har sett seg nødt til å forsvare valg av innpakningen.

- Ferdigpakkede bananer kan kjøpes ettersom kundene våre foretrekker muligheten til å velge et ferdigpakket produkt, forteller en talsperson fra matbutikken.