Kvinne arvet spesielt fat fra onkel: når hun hører verdien, får hun et sjokk

19/05/2023 08:50

Emma Sletta

Viralt
Foto: Youtube
Foto: Youtube
En kvinne bestemte seg for å få taksert et fat som hun hadde arvet fra onkelen. Når hun hører hva det er verdt, faller hun nesten bakover.

'Antiques Roadshow' er et populært amerikansk TV-program der de medvirkende kan ta med forskjellige gjenstander som de kan få vurdert av eksperter.

Programmet ble sendt for første gang i 1997, og siden den gang har flere tusen mennesker fått sine eiendeler vurdert. I flere tilfeller har det blitt funnet at deltakerne har vært i besittelse av antikviteter verdt store summer.

Dette viste seg å være tilfelle for en eldre kvinne som brakte en unik Celadon-rett. Hun forklarte at det var noe hun hadde arvet fra onkelen.

Ifølge den eldre kvinnen hadde onkelen tatt med seg et fat hjem fra Japan etter 2. verdenskrig. Hun hevdet også at den var mellom 80 og 100 år gammel.

– Celadon er en av mine favoritter. Det har også vært en favoritt blant japanerne i århundrer, sier Richard Cervantes, en vurderingsekspert hos Richard Cervantes.

"Det er en rekke ting jeg vil se etter for å identifisere nøyaktig hva det er og hvor det kom fra. Den første er etiketten på denne esken."

"Det er et overdimensjonert fat som de kan bruke til å servere appelsiner eller som et stort, dramatisk utstillingsvindu."

Han la også til at arvestykket opprinnelig var kinesisk, og at denne typen antikviteter var populær blant japanske samlere.

– Det er godt å se at etiketten stemmer overens med innholdet i esken. Noen ganger blir bokser og keramikk som ikke opprinnelig passer sammen, satt sammen. Men dette er en eske som åpenbart er laget for å huse dette vakre porselenstykket, sier han.

– Dragen er sublim. Glasuren er upåklagelig. Og det er svært få tegn på aldring. Så jeg vil ikke klandre deg eller noen andre for å se på det uten å se historien. Du kan se kvaliteten, og du kan se skjønnheten i den. Men Yongzheng-perioden er fra 1722 til 1735.

Han spurte derfor kvinnen hva hun selv vurderte det unike fattet til å være verdt. Basert på hennes kunnskap om moderne keramikk, trodde hun at det måtte være verdt omtrent $ 1,000 (10,000 norske kroner).

Derfor ble hun også veldig overrasket da hun ble fortalt hva den sanne verdien av arvestykket var.

Han sier det er flere faktorer som spiller inn i verdsettelsen. Det inkluderte blant annet det blomstrende kinesiske markedet for porselen. Han uttalte da at potensielle kjøpere ville være villige til å betale mellom $ 80,000 og $ 120,000 for fattet.

Da hun hørte den estimerte verdien, hadde hun vanskelig for å tro det hun hørte.

– Å, min... Du... Faktisk?! Og den har ligget under sengen min all denne tiden? Jeg har lyst til å gråte, sier hun og ler.