Legen advarer: Farlig Tiktok-trend kan føre til anemi og hjerneslag

29/07/2023 10:30

Mikkel Sletta

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En amerikansk giftspesialist advarer nå mot en ny, farlig trend på TikTok.

I visse hjørner av sosiale medier jobber influencere kontinuerlig med å finne det siste smarte helsetrikset som kan føre til hvitere tenner, smalere midje eller generelt bedre helse.

Men det er langt fra alltid at de nye helsemotene har grunnlag i vitenskapen.

Faktisk kan de noen ganger være direkte helseskadelige.

Dette er tilfelle for en ny trend som har florert på det sosiale mediet TikTok den siste uken, ifølge en amerikansk giftekspert.

Manilen innebærer å tilsette pulverisert Borax i drikkevannet ditt, eller putte Borax i badevannet ditt før du hopper i badekaret selv.

I følge TikTok-videoene kan Borax blant annet virke betennelsesdempende, lindre muskel- og leddsmerter, være effektivt mot akne og hjelpe mot fordøyelsesproblemer.

Boraks er et salt som vanligvis brukes som rengjøringsmiddel, eller som supplement til oppvaskmiddel.

I Danmark har stoffet blitt solgt blant annet som pulver til ugressbekjempelse – og som insektmiddel.

Boraks selges ikke til privat bruk i Danmark. 

Dette skyldes blant annet at boraks kan skade kvinners fruktbarhet.

Likevel har trenden med å drikke eller bade i middelet spredt seg som ild i tørt gress på TikTok.

Men i tillegg til å ha en hormonforstyrrende effekt, kan produktet være desidert farlig å innta. 

Dette sier Kelly Johnson-Arbor, som er medisinsk direktør ved organisasjonen 'National Capital Poison Center', til NBC .

Hun opplyser at bruken av stoffet kan føre til en lang rekke helseproblemer. Å drikke stoffet kan blant annet gi blågrønn diaré og oppkast, anemi og hjerneslag, opplyser hun.

Bruker du den derimot i badevannet, som flere TikTok-videoer oppfordrer til, kan det føre til utslett som gjør huden «rosa som en kokt hummer», og i alvorlige tilfeller får huden til å falle av. , sier toksikologen.

Kelly Johnson-Arbor sier til media at det er sjelden at dødsfall har blitt observert på grunn av agenten, men at det «har skjedd». 

På den annen side er det ingenting som tyder på at midlet skal ha positive effekter.

"Det er egentlig ingenting som støtter bruken av boraks hos mennesker som en anti-inflammatorisk eller antioksidant, eller noe sånt," sier hun til NBC.

Kelly Johnson-Arbor uttaler til media at hun ofte informerer om de farlige trendene, men at det nesten kan virke som en umulig kamp, ​​fordi organisasjonen hennes har langt mindre innflytelse enn TikTok-profilene som støtter dem.

Tidligere har hun blant annet advart folk mot å puste inn luktende salt og mot å ta middelet Berberne, som kalles 'naturens Ozempic', men som ifølge Johnson Arbor kan føre til mage-tarmproblemer.

Læs også:

Han legger oppvasktabletter i toalettet: Se nå hva som skjer En brusetablett er en vanlig husholdningsartikkel som ofte brukes til å rengjøre proteser eller badet. Men visste du at en brusetablett også kan brukes til å friske opp toalettet ditt?
Med dette trikset kan du få de gamle gule putene til å se nye ut: Kun 1 ingrediens kreves Puter endrer farge over tid, fra den helt hvite fargen til gul. Dette skyldes mange forskjellige faktorer, hvorav de vanligste er støvmidd og svette. Det hjelper ikke å bytte trekk, så her kommer et triks som hjelper.