Passasjeren måtte ta roret da piloten ble dårlig: Landingen endte ikke som forventet

22/05/2023 15:50

Emma Sletta

Viralt
Foto: Twitter
Foto: Twitter
En passasjer som "ingen anelse hadde om hvordan man flyr et fly" måtte ta roret og lande et mindre fly her om dagen da piloten ble uvel.

Et mindre Cessna Caravan-fly måtte nødlande her om dagen etter kort tid i luften.

Flyet hadde tatt av fra en liten flyplass i Florida, men rundt 110 kilometer utenfor kysten av Florida ble piloten så dårlig at han ikke klarte å fly videre eller nødlande.

Det skriver Unilad.

– Jeg har et alvorlig problem her. Piloten min er blitt arbeidsufør. Jeg aner ikke hvordan jeg skal fly et fly, ropte en passasjer om bord i flyet plutselig over radioen til kontrolltårnet på flyplassen.

«Roger. Hva er posisjon din?» svarte en flygeleder, hvorpå passasjeren svarte: «Jeg aner ikke. Jeg kan se Florida-kysten foran meg. Og jeg aner ikke.»

Passasjeren fikk forståelig nok panikk, men flygelederen forholdt seg rolig og prøvde å veilede passasjeren og forklare hvordan han kontrollerte flyet.

– Hold nivået og prøv bare å følge kysten enten mot nord eller sør. Vi prøver å lokalisere dere, sa flygelederen til den skremte passasjeren, som desperat prøvde å få kontroll over flyet, som produsenten sier kan fly i 350 kilometer i timen, frakte 14 passasjerer og har et vingespenn på rundt 16 meter.

Passasjeren klarte å få kontroll over flyet, og kontrolltårnet fant ut at det var 40 kilometer nord for Palm Beach.

Derfra ledet kontrolltårnet flyet til rullebanen, hvor passasjeren mirakuløst klarte å lande flyet.

– Du så akuratt en passasjerer lande det flyet, sa kontrolltårnet overrasket etter den vellykkede landingen.

Hendelsen etterforskes nå av amerikanske flysikkerhetsmyndigheter, som mener at piloten fikk et illebefinnende.

En etterforsker, John Nance, fortalte WPBF-TV, "dette er første gang jeg noen gang har hørt at en av disse [Cessna Caravans] har blitt landet av noen som ikke har noen erfaring med å fly."

"Personen på flyet [...] lyttet veldig nøye og fulgte tydelig instruksjonene med stor ro. Det var det som utgjorde forskjellen," forteller han.

Et vitne filmet landingen, og en journalist fra WPBF-TV har siden delt videoen på Twitter.

Den kan ses nedenfor:

Verken passasjerens eller pilotens navn er frigitt, men Daily Mail har bekreftet at passasjeren har kommet trygt hjem til sin gravide kone.