Psykolog avslører: Derfor krangler alle par på IKEA

07/11/2017 09:00

Anniken Hauge

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange par har opplevd å krangle på IKEA. Men det finnes en god forklaring på det, forteller en psykolog.

Uansett om man er ung eller gammel, mann eller kvinne, rik eller fattig, så har man vært der minst én gang i løpet av livet. 

Alle har besøkt møbelmekkaet IKEA, om det er hytta som skal innredes, eller bare for å kjøpe en nattbordlampe. 

Mange unge par som skal flytte sammen for første gang, kan oppleve at IKEA er et veldig utfordrende bekjentskap, hvor man fort begynner å krangle og diskutere over hvordan man skal innrede hjemmet.

Men med god grunn, forteller den britiske psykolog Gorkan Ahmetoglu, som er professor i atferdspsykologi ved University College i London, skriver Vice.com. 

Det viser seg at den utløsende faktoren for krangler mellom par er selve IKEA, som med sine fine rom skaper enkle forestillinger om hvilke ting man gjerne vil eie.

- IKEA gjør dette gjennom å vise deg hvordan du kan bruke produktene deres. Jo lettere det er å se deg selv bruke produktet, desto mer sannsynlig er dt at du vil kjøpe det – det kalles tilgjengelighet, sier Gorkan Ahmetoglu. De oppsatte soverommene eller små leilighetene gjør at folk føler seg hjemme, og da blir det fort krangler.

- Påvirkningen av utstillingsrommene skjer helt ubevisst, og selv om vi vet at vi blir manipulert, så klarer vi ikke å stå imot, fordi hjernen ikke får bearbeidet alt ordentlig, sier Gorkan Ahmetoglu til Vice.com.  

En tur på IKEA kan virkelig skape grobunn for en stor krangel. Foto: Polfoto.

Tankegangen støttes av den britiske psykologen Suky Macpherson, som mener at kjærestepar fort føler seg så hjemme, at opplevelsen deres av IKEAs varer blir et dypere personlig spørsmål. 

Hvis et par for eksempel diskuterer om en lampe skal være i kobber eller stål, så kan det utvikle seg til et spørsmål om hvilken smak man har, og dermed om man har god eller dårlig smak.

- Å ha forskjellig preferanser innebærer kompromisser. Hvis man vil unngå krangler, så bør man bruke den gamle regelen om å gi og ta. Dessverre er selvopptatte mennesker og narcissister veldig dårlige til det, sier Suky Macpherson. 

Det finnes dog et enkelt triks hvis man krangler om innkjøp i møbelbutikken. Foto: Shutterstock IKEA

Det kan også være tilfelle hvor par spør hverandre kritisk om et produkt de skal finne, hvor den ene parten generaliserer samtalen. 

Det skjer typisk med spørgsmål som:
‘Hvorfor er du alltid så sur?’ Hvorfor kritiserer du meg alltid?’ Hvorfor må du altid stille så mange spørsmål?’

Her er det spesielt ett ord som får blodtrykket til å stige.

- ‘Alltid’ er aldri et bra ord å bruke når man argumenterer. Det viser at det er en kamp om makt i forholdet, for man hver især synes man har mer man skulle sagt, sier Suky Macpherson. Men det finnes en metode som gjør at kjærestepar og ektepar kan unngå å havne i slike problemer, og løsningen er enkel.

- Par som drar på IKEA må lage en handliste hjemme først som de begge er tilfredse med, og når de kommer frem handler det om å holde seg strengt til listen uten avvik, sier Suky Macpherson til Vice.com.    

Kvinne trodde ikke sine egne øyne da hun kikket inn i hundens øre