Selskapet revolusjonerer med ny kleslinje: Materialet får deg til å åpne øynene

17/11/2023 10:00

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kåper, gensere, blazere – materialet kan brukes til mange ting. Men det er dumt.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

En ulllue og håret på hodet har mer til felles enn vi tror. Begge hjelper oss å holde varmen, og begge er laget av keratinproteinfibre. En nederlandsk designer har nå sett denne koblingen og stilt spørsmålet hvorfor man ikke kobler disse to sammen. Dette skriver mediet CNN.

Merket Human Material Loop håper å revolusjonere moteindustrien ved å gjøre menneskehår om til tekstiler. Så langt har de laget prototyper av kåper, gensere og blazere – med håp om at klesfabrikker en dag vil kjøpe inn ruller av det alternative materialet til egne design.

Medgründer Zsofia Kollar sier at hun lenge har vært fascinert av hårets potensiale som stoff. Hun ble overrasket over reaksjonen folk fikk på håret, at så lenge det var på hodet vårt likte vi det, men så fort det ble klippet av var det ekkelt.

Da Covid-19-pandemien rammet, hadde Kollar en krise som designer og bestemte seg for å gjøre unna frisørbransjens hårtap. Hvert minutt produserer frisørsalonger rundt om i USA og Canada ca. 400 kg avfall.

Når håret brytes ned etter at oksygenet er fjernet, for eksempel når det graves ned, frigjør det klimagasser som bidrar til klimaavtrykket.

Ifølge Human Material Loop begraves 72.000 tonn menneskehår i bakken hvert år, noe som tilsvarer vekten av Eiffeltårnet.

«Det er et stort sløsing i en prosess som for tiden har ingen målbar løsning, sier Kollar. Hun legger til at de fleste land brenner denne typen avfall og at mange alternative løsninger ikke er miljøvennlige eller egner seg for alle land. Hun forklarer at det ikke er noen stor forskjell på å bruke hårfibrene til å strikke en genser og å bruke så mye annet. Korte hårstrå spunnes sammen og gjøres om til en lang tråd for garn, hvoretter det farges med rene pigmenter.

Human Material Loops første prototype var en genser med en ulllignende tekstur.

"Jeg trengte et produkt som folk kunne forholde seg til, og genseren var et av de enkleste og mest relaterte produktene vi kunne lage," sier Kollar.

Siden den gang har selskapet testet andre prototyper, inkludert en pelsfylt vinterjakke for termisk isolasjon, som ble testet under ekstreme værforhold under en ekspedisjon til Aconcagua, det høyeste fjellet i Argentina.

Disse designene er ikke mulig å kjøpe – i stedet er målet å kunne levere til andre designere og merker. Kollar sier at prisene må være konkurransedyktige med ull så snart produksjonen er i gang.

– Vi vet at det å gå rundt med menneskehår på kroppen ikke er noe folk er helt klare for ennå, sier Kollar. Men hun tror ideen kan vokse på folk.

For Kollar handler det ikke bare om å ha på seg en skjorte laget av menneskehår for å være skandaløs eller moderne, men hun argumenterer for at menneskehår er et utrolig slitesterkt materiale.

Å lage klær og husholdningsartikler av menneskehår er ikke et ukjent fenomen. Over tid har flere land brukt menneskehår og andre naturlige fibre til tau, nett, rustninger og sokker.