Skapningen på stranda vekker stor oppsikt

24/05/2023 11:50

Sofie Hansen

Viralt
Foto: Steve Bowers
Foto: Steve Bowers
- Herregud! Jeg skal aldri bade igjen.

Det dramatiske utseendet til en monstermanet på en strand i Nord-Wales sendte skjelvinger gjennom den lokale badebyen.

Den gelatinøse kjempen så ut som om den hadde dratt seg på sanden sammen med tre andre, og var som fortroppen til en invasjon av romvesen. Forskrekkede vandrere kom over den strandede skapningen på Dyfi-elvemunningens forstrand ved Aberdyfi, Gwynedd.

Da den lokale beboeren Steve Bowers delte et bilde av maneten på sosiale medier, førte det til en blanding av frykt og fascinasjon.

"Jeg kansellerer!!!!" kommenterte en som planlegger en tur fra England.

Tre like, men mindre maneter ble også funnet i nærheten. En annen kvinne sa: - Herregud! Jeg skal aldri bade igjen.

Som kystbyer langs store deler av den walisiske kysten, har Aberdyfi, Skottland en god del av maneter og forårsaker sjeldent problemer. Men å se en av denne størrelsen vasket opp har forbløffet lokalbefolkningen.

Mr Bowers, som jobber på Talyllyn Heritage Steam Railway, anslår at skapningens kuppelformede klokke var rundt 60 cm i diameter.

Til tross for spekulasjoner i sosiale medier om at det var en Lion's Mane-manet, verdens nest lengste dyr, anses dette som usannsynlig - Mr Bowers identifiserte den som en stor Barrel-manet.

"Det var bare en større versjon av de mindre, "standard" grå rundt den, sa han.

"Rødheten var ganske uvanlig, jeg har ikke sett en slik i det hele tatt før. «Jeg vandrer jevnlig langs stranden, og dette var lett det største jeg har vært borti. Det overrasket meg absolutt!»

Lungemaneter svermer i varmere kystvann sent på våren for å spise plankton. Ofte vasker de opp på strendene i mai eller juni etter å ha undervurdert tidevann og bølgestyrker.

De har åtte armer, som inneholder små stikkende tentakler og hundrevis av små munner. Gitt størrelsen på Aberdyfi-giganten, gjorde det noen innbyggere bekymret.

"Wow, det ser ut som det kan drepe noen hvis de ble stukket av det," sa en kvinne.

Faktisk er lungemanet normalt ikke skadelig for mennesker. De kan stikke mens de er døde, men følelsen er vanligvis mild - noen ganger klør stikkene og noen føler dem ikke i det hele tatt.