Slik kan du se om eggeplommen kommer fra en sunn høne

03/09/2017 12:45

Anniken Hauge

Viralt
Det finnes ikke noe bedre enn et perfekt bløtkokt egg eller en god omelett. Men hvordan ser man om egget kommer fra en sunn høne?

Egget er en uunnværelig ingrediens i brød, kaker og utallige andre lekre oppskrifter. Også er det selvfølgelig speilegget, det bløtkogte egget og eggerøre og den rå plommen på en god tartar. 

Fokus på økologi og dyrevelferd har aldri vært større, og flere nordmenn er nå opptatte av å kjøpe egg, kjøtt og melk fra dyr som har hatt et godt liv.

Av samme grunn har flere store matbutikker i Danmark planer om å fjerne alle buregg fra hyllene - hvis de ikke allerede har gjort det. Og samtidig er utvalget av økologisk mat større enn noensinne.

Men når det kommer til egg så kan man jo lure på om man har fingrene i et egg fra en sunn og frisk høne. Det skriver remedydaily.com.

 

Fargen på eggeplommen kan nemlig avsløre mye. Kanskje du har merket deg at nyansen på plommen varierer fra lys gul til mørk oransje, og det er ingen tilfeldighet.

Fargen på eggeplommen bestemmes ut fra hvilke næringsstoffer hønen er foret med. Og det har betydning for din helse.

Type 1
Disse hønene går helt fritt rundt og har all plass de trenger samt naturlig lys. Eggeplommen er så mørk at den nærmest er oransje, fordi den er full av næringsstoffer fra hønens varierte kost, som ikke bare inneholder mais og korrn, men også insekter og muligvis grønnsaker. Type 1 har det høyeste innholdet av sunne omega-3 fettsyrer og vitaminer. 
 

Type 1

 

​Type 2
Den helt lysegule fargen ses oftest i buregg fra høns høns som er stuet sammen på et lite område eller buret inne på et begrenset område hvor det ikke er naturlig lys og kosten er ensformig. Plommen er fattig på næringsstoffer og er derfor helt lys.

Type 2

 

Type 3
Den litt mørkere gule plommen kommer fra frittgående høns som dog har begrenset plass å boltre seg på. Kosten består hovedsaklig av korn og de få insektene de selv finner. De får en mer variert kost enn type 2, hvilket gjør at plommen er mørkere og sunnere.

Type 3