Småbarnsmoren Celine er oppgitt: «Oppdra ditt eget barn»

05/10/2023 09:00

Emma

Viralt
Foto: Privat/Shutterstock
Foto: Privat/Shutterstock
Nå kommer en mor med et viktig budskap.

Debatten om hvorvidt det er skolen eller foreldrenes oppgave å stå for oppdragelsen til barna har herjet på nettet i mange år.

Både lærere og foreldre har titt og stadig vært ute og sagt i fra om at nå er det nok. Nå må foreldre ta mer ansvar for barna sine.

En av de som er enige i at foreldre burde ta mere ansvar er den svenske småbarnsmoren Maria Celin.

Hun har skrevet et innlegg på Facebook, som også er publisert i Expressen, hvor hun tar et kraftig oppgjør med dagens foreldre.

Du kan lese hva hun har skrevet i innlegget herunder:

Takknemlig for at vi har en skole

«Her om dagen var jeg på et møte på barnas skole. Vi gjennomgikk de vanlige punktene. Maten, tryggheten, skolegården og vikarer. Og så punktet som gjorde meg så utilpass at jeg ville reise meg og skrike. Lærere som blir sykemeldt på grunn av hets fra foreldre. Hvilke forelder mobber og hetser en lære til sykdom?

Jeg har alltid vært utrolig takknemlig for barnas skole. At vi har et skolesystem som gjør at våre barn får kunnskap, mat og trygghet, hver eneste dag. At det finnes mennesker der som tar ansvar for mine barns velbefinnende, sikkerhet og nysgjerrighet. Som klemmer, hører, underviser og bryr seg.

Visst har det vært tider med vikarer som ikke er helt topp, problemer og underbemanning. Men barna har klart det. Vi har aldri kjent på utrygghet og fremfor alt aldri sinne.

Jeg kan bare koke dette ned til at vi har det for bra. Det er den eneste grunnen til at noen kan skjelle ut en lærer til sykemelding. Vi er så bortskjemt at vi ikke ser alt det fantastiske vi har.

Men å oppdra våre barn det kan vi ikke. Man gnåler på skolen om at det er for bråkete i timene. At barna ikke hører på, ikke kommer i tide og er frekke mot læreren.

Skolen skal lære barna om geografi, matematikk, kjemi og språk. Du som forelder skal lære barnet empati, ryddighet, hvordan vise respekt for andre mennesker, vente på tur, takknemlighet og møte i tide.

Du som forelder må investere energi, ork, tid og en masse inderlighet for å skape et menneske som kan oppføre seg i møblerte hjem.

Du som forelder har bragt et menneske til denne verden og du bærer ansvaret for å skape en medborger som kan fungere i samfunnet. Om du har det minste tvil om du er skikket til en slik livslang oppgave, ikke få barn.

Det eksisterer en enorm redsel fra de voksnes side om å si i fra til sine egne og andres barn. Som at man er redd for at barna skal bli lei og såret. Eller er det bare det at man ikke orker å ta kampen? I så fall fører det til barn som ikke lærer seg at det finnes grenser. Og barn som ikke har grenser må lide. Blant annet i skolen. Foreldrene har da lagt ansvaret for å sette grenser på læreren. En lærer som forsøker å utføre jobben sin, samtidig som man må lære barna hvordan de skal oppføre seg. En oppgave som er foreldrenes største og viktigste oppgave.

Skolen er faktisk en luksus vi skal være takknemlige for at vi har. Ingen burde kaste skitt på og fremfor alt mobbe et menneske som hver dag går på jobben for å se til at barnet DITT blir klokere og får bedre forutsetninger for et godt liv.

Vi hører hele tiden alarmerende nyheter om en skole i forfall og forandringen kan bare begynne hos oss som foreldre. Jeg ønsker meg et opprør hvor de voksne faktisk tar sitt ansvar og investerer tid og engasjement i det viktigste vi har, våre barn.

Av Maria Celin. En mamma som har fått nok.»

Innlegget til småbarnsmoren har skapt et enormt engasjement på sosiale medier.

Herunder kan du se en norske tiktokeren, Elias Omberg, som har samme mening om at foreldrene burde ta mere ansvar for deres egne barn.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.