Vanlig norsk guttenavn er forbudt i Portugal: Årsaken vil sjokkere deg

05/03/2024 16:00

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ikke mange er klar over at et populært norsk guttenavn er forbudt i Portugal.

Å velge navn til et nyfødt barn kan være en kompleks prosess, hvor ulike faktorer veier tungt.

Mange foreldre lar seg lede av personlige verdier og familietradisjoner i navnevalget. Noen foretrekker å gi barnet et navn som er allment akseptert og kjent slik at barnet kan passe inn, mens andre søker det stikk motsatte ved å velge et distinkt og unikt navn slik at barnet skiller seg ut.

I Norge er det nesten tillatt å navngi barnet etter fri fantasi. Men denne friheten gjelder ikke overalt i Europa, hvor valget av barns navn ikke alltid er så ubegrenset.

For eksempel er det kjente guttenavnet Tom, som også er populært i Norge, forbudt i Portugal. Det kan virke rart, men det er faktisk en god grunn til dette.

Ifølge Magicmaman håndhever Portugal strenge regler for valg av fornavn, inkludert en lovfestet liste med omtrent 1000 godkjente navn.

Tom er ekskludert i Portugal, da det strider mot landets navneregler, som blant annet krever at et navn ikke må overstige to fornavn, må være portugisisk i både stavemåte og uttale, samsvare med barnets kjønn, og skal ikke være en forkortelse.

Fordi Tom anses å være forkortelse for det mer formelle portugisiske navnet Tomás, faller det utenfor lovens virkeområde. Lignende begrensninger gjelder for andre navn; for eksempel må man ikke navngi barnet sitt Kate, men må bruke hele navnet Katherine i stedet.

Det er imidlertid smutthull i systemet. Hvis en av barnets foreldre har en annen nasjonalitet enn portugisisk, er det mer avslappede regler å navigere.

Læs også:

Dette er kroppens fysiske signaler når døden nærmer seg Døden er den naturlige avslutningen på livet. Kroppen kan bare holde ut i en begrenset tid, og kroppens signaler om at tiden er inne, er helt tydelige.
Vaskemaskinen er full av bakterier: Med dette trikset vil du utrydde dem på kort tid I de fleste hjem er vaskemaskinen ofte i bruk - og dette betyr også at du bør sørge for at den holdes ren.