Volodymyr Zelensky er Time Magazines 2022 "Person of the Year"

08/12/2022 10:07

Sofie

Viralt
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Time Magazine har kåret den ukrainske presidenten Volodymyr Zelensky og «ånden i Ukraina» til årets person i 2022.

Prisen går til en begivenhet eller person som anses å ha hatt størst innflytelse på globale begivenheter de siste 12 månedene.

Andre finalister inkluderte demonstranter i Iran, Kinas leder Xi Jinping og USAs høyesterett.

Bladets redaktør sa at avgjørelsen var "den mest klare i minnet".

"I en verden som hadde blitt definert av sin splittelse, var det en samling rundt denne saken, rundt dette landet," skrev Edward Felsenthal.

Han la til at "Ukrainas ånd" refererte til ukrainere over hele verden, inkludert mange som "kjempet bak kulissene". Dette inkluderer folk som Ievgen Klopotenko, en kokk som ga tusenvis av gratis måltider til ukrainere og medisineren Yuliia Payevska som ble tatt til fange og deretter løslatt etter tre måneder i russisk fangenskap.

Magasinet sa at Mr Zelensky hadde inspirert ukrainere og ble anerkjent internasjonalt for sitt mot til å motstå den russiske invasjonen.

"Zelenskys suksess som leder i krigstid har vært avhengig av at mot er smittsomt," het det.

Den britiske traumekirurgen David Nott, som dro til Ukraina for å hjelpe de skadde i krigen, er en av flere andre som er med på magasinets forside.

Kvinner i Iran var Time's 2022 Heroes of the year og K-pop-bandet Blackpink ble anerkjent som Time's Entertainer of the year.

Den amerikanske baseballspilleren Aaron Judge har blitt anerkjent som Årets idrettsutøver og den malaysiske skuespillerinnen Michelle Yeoh er Årets ikon.

Elon Musk, som var fjorårets vinner, ble igjen oppført som finalist. I 2021 ble hans elbilselskap, Tesla, den mest verdifulle bilprodusenten i verden.

Tradisjonen begynte i 1927 – selv om den den gang var Årets mann.

Andre tidligere vinnere har inkludert den tidligere diktatoren i Tyskland, Adolf Hitler i 1938, og Russlands president Vladimir Putin, som ble årets person i 2007.