2000 år gammel hodeskalle funnet med implantert metallstykke

17/01/2022 13:47

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Facebook / Museum of Osteology
Foto: Facebook / Museum of Osteology
En peruansk krigerskalle har sannsynligvis blitt holdt sammen av et stykke metall i det som regnes som et av verdens eldste eksempler på avansert kirurgi.

Museet for osteologi i Oklahoma, USA, har delt et innlegg på Facebook som forklarer at en 2000 år gammel hodeskalle i utstillingen deres er fra en mann som sannsynligvis ble skadet i kamp og deretter gjennomgått kirurgi, og har et stykke metall implantert som har holdt skallen sammen.

Eksperter fra museet mener også at mannen har overlevd operasjonen og bare har dødd av andre årsaker senere, og skallen er derfor et viktig bevis på at gamle sivilisasjoner var i stand til å utføre avansert kirurgi.

«Dette er en peruansk langstrakt hodeskalle med metall kirurgisk implimentert etter retur fra kamp, anslått til å være ca 2000 år gammel. En av våre mer interessante og eldste deler av utstillingen,» sier en talsperson for museet til Daily Star, og legger til:

«Vi har ikke massevis av bakgrunn rundt dette stykket, men vi vet at han overlevde prosedyren. Basert på det ødelagte beinet rundt reparasjonen, kan du se at det er tett smeltet sammen. Det var en vellykket operasjon.»

Årsaken til at skallen er langstrakt er at peruanerne i løpet av den tiden ofte bandt tau tett rundt hodene til små barn for å gjøre hodeskallene sine langstrakte, da det sannsynligvis var et tegn på privilegium og status.

Hodeskallen var opprinnelig i en privat utstilling på museet i Oklahoma, men siden flere artikler om skallen ble publisert og dermed vekket interesse for den, ble den flyttet til en offentlig utstilling i 2020.

Lignende hodeskalleskader var vanlige rundt år 0 i Peru og omkringliggende land, da krigerne på den tiden ofte brukte sprettert og andre stumpe gjenstander som våpen i kamp. Det antas derfor også at peruanske kirurger på den tiden oppfant flere typer kirurgiske prosedyrer.

Det var kirurgi som den nevnte prosedyren med implantert metall i skallen, men det inkluderer også en kirurgisk teknikk kalt trepanation, som er en driftsform som fortsatt brukes til blant annet å eliminere sykdommer i skallen selv eller gi tilgang til å behandle sykdommer i hjernen.

I forræderi skraper, kutter eller kutter du et hull i selve skallen. I dag brukes elektriske verktøy ofte til å kutte, men i gamle dager ble flint brukt til å skrape eller en meisel å hogge, og operasjonen ble ofte utført uten anestesi. Danmarks eldste eksempler på forræderi er over 5000 år gamle.