7 ting du aldri må gjøre før du skal sove

01/08/2017 10:15

Ida Veiden Brakstad

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vi kjenner alle følelsen av å ligge søvnløs.

Man snur og vender seg, kanskje har man det for varmt og ligger bare der og venter på at søvnen skal sette inn. 

Men har du problemer med å sove skyldes det muligens at du gjør noen 'feil' ting før du lukker øynene.

Hos Independent har de kikket nærmere på en rekke faktorer som kan motvirke søvn.

Her kan du lese om sju av dem.

1. Trening: Hvis du tenker at du kan jogge noen kilometer eller ta 90 armhevinger for å falle i søvn, så tro om igjen. Mosjon kvikker deg nemlig opp, forhøyer kropstemperaturen og får kroppen til å tro at den skal i gang med å være aktiv.

2. Mobil-tid: Svært mange mennesker ligger badet i skjæret fra mobiltelefonen eller computeren før de skal sove. Men det er en dårlig idé. Lyset fra det sene skjermkikkeriet forstyrrer nemlig kroppens produksjon av hormonet melatonin som bidrar til å regulere kroppens døgnrytme og fortelle oss når det er tid for å sove. Digitale duppeditter forstyrret derfor søvnen din. 

3. Tankemylder: Det er lettere sagt enn gjort, men hvis du ønsker å falle i søvn raskt etter at du har lagt hodet på puta, så er det en dårlig idé å ligge og spekulere. For hvis du først begynner å gruble på morgendagens gjøremål og stresse over hvor mange timers søvn du bør få, så blir det ennå vanskeligere å sove. Konsentrerer man seg om å sove vil det nemlig ha den stikk motsatte effekt.  

4. Alkohol: De fleste har erfart at alkohol kan gjøre en trøtt, men det betyr altså ikke at du skal drikke deg i søvn. For selv om du kanskje faller omkull i senga etter et par flasker vin, så blir søvnen dårligere når alkoholen begynner å suse gjennom blodet. Alkohol vil nemlig bidra til at du sover både dårligere og kortere.

5. Varme: Mange undersøkelser har vist at vi mennesker sover bedre i kjølige rom. Derfor skal du skru ned varmen i soverommet når du skal sove – også om vinteren. For selv om det er bikkjekaldt ute og det kan være fristende med et lunt soverom, så er det altså ikke en god idé. Kjølige temperaturer og utlufting er derimot det riktige. 

6. Jobbe i senga: Hvis du er typen som pleier å ta litt ekstra overtid i sengen om kvelden, så bør du vurdere å endre dagsrytmen din. Både fordi lyset fra dataskjermen ikke er bra for deg når du skal sove (se punkt nummer to), men også fordi soverommet ditt bør være forbeholdt søvn – og sex. Forbinner man soverommet med noe annet, så kan det gi søvnproblemer. 

7. Dyr i senga: Det kan godt hende at det er superkoselig å invitere hunden eller katten opp i senga, men det gjør det ikke til en god idé. Husdyr i sengen kan nemlig både føre til urolig nattesøvn, samt allergier som også kan forstyrre søvnen din. 

Les også: Kvinner advarer mot populær bh: 'Jeg har aldri før i mitt liv hatt så vondt’