Derfor etterlater mange fly hvite "striper" i luften

25/07/2022 07:38

Emma

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De fleste har sikkert opplevd lange skylignende "linjer" på himmelen skapt av fly, men hva er det egentlig?

Sommeren er over oss, og det betyr høy luftreisesesongen når millioner av mennesker over hele verden drar til varmere strøk for sommerferier.

Selv om årets sommer har sett kaos på verdens flyplasser i form av mangel på ansatte, streiker og koronavirusrestriksjoner, har tusenvis av fly likevel beveget seg over himmelen, og etterlatt lange hvite striper på himmelen som alltid.

De fleste har sannsynligvis prøvd å se opp på himmelen på en skyfri sommerdag, se et fly og lure på hva slags hvit 'hale' henger etter den.

Det ser mest ut som en sky som har strukket seg veldig langt ut, men det er det ikke.

Forslagene til hva det er har vært mange gjennom årene og har hørt på alt fra røyk fra flymotorer til gift som verdenseliten bruker til å kontrollere befolkningen (ja, noen tror det - les mer om det ved å klikke her).

Men ifølge Unilad er sannheten ganske annerledes. 

"Halene" skyldes den fine soten som flymotorer forlater i luften.

Når denne soten blandes sammen med vanndampen i luften, krystalliserer den på grunn av de lave temperaturene (ofte -40 grader) i de høye luftlagene, og det danner dermed en lang hvit stripe på himmelen, og hvis du har lurt på hvorfor stripen bare oppstår med noen fly, så er det heldigvis også en forklaring på det.

Høyden som iskrystallene oppstår på, avgjør om det er så "varmt" at de forsvinner igjen umiddelbart, eller om de holder seg i luften en stund og derfor er synlige for mennesker på jorden.

Ifølge Scandinaciantraveler.com oppstår "kondensstriper", som de kalles, oftest når et fly flyr i en høyde på åtte kilometer eller mer, men i noen tilfeller kan de også oppstå i lavere høyder. 

Stripene kan under de rette forhold holde seg i luften i flere timer.