Dette tegnet avslører om man er en god match på den første daten

17/11/2021 13:31

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En ny studie gir en indikasjon på hvilke tegn som viser gjensidig tiltrekning.

Den første daten er alltid nervepirrende, men nå kan du kanskje se etter et tegn som vil bety gjensidig tiltrekning. Nederlandske forskere fra Universiteit Leiden har satt seg for å undersøke hva som skjer når folk blir tiltrukket av hverandre. 

Det skriver Forskning.no.

Forskerne gjennomførte sine eksperimenter på festivaler i Nederland, hvor de inviterte 142 enslige, heteroseksuelle menn og kvinner inn i noen små "datinglaboratorier".

De var alle utstyrt med pulsmålere, øyesporingsbriller som kunne måle hvor de lette og en meter som kunne oppdage mengden svette i håndflatene.

Etter daten ble personene spurt om de ville møte samme person igjen. 34 prosent av kvinnene sa at de ønsket å møtes igjen, mens 53 prosent av menn svarte ja. Imidlertid svarte bare 17 prosent av parene begge at de ønsket å møtes igjen, men spørsmålet var hvordan de skulle se det på målingene. Ville det være noen fellestrekk i 17%?

Studien, publisert i tidsskriftet Nature Human Behaviour, fant at par som var tiltrukket av hverandre synkroniserte mengden svette i hendene, mens hjertefrekvensen og pulsen også økte og reduserte i samme hastighet.

Hvis den ene personens hjertefrekvens skjøt i været, gjorde også den andres det også. Hvis pulsen ble senket, kan det samme registreres i den andre.

Samtidig kunne forskerne se at svettemengden også ble synkronisert mellom parene. Hvorfor dette er tilfelle, kan studien ikke konkludere.

Forskerne bak den har imidlertid en teori om at den kan utløses av små signaler fra ansiktsuttrykk som ikke kan sees med det blotte øye, for eksempel små blink eller utvidelse av elevene, og som hjernen deretter plukker opp helt ubevisst.

Hjernens respons fører deretter til at hjertefrekvensen, hjertefrekvensen og hudsvettproduksjonen øker hos begge partnerne, og synkroniserer fysiologi, mener forskerne.

Studien fant også at kvinner bruker de fleste eksterne, synlige signaler som ansiktsuttrykk og øyekontakt, mens menn stirrer mye mer på kvinnens ansikt, øyne og kropp.

Men studien fant også at det ikke er mulig å forutsi om to personer er tiltrukket av hverandre, basert på kontrollerbare signaler som ansiktsuttrykk, øyekontakt eller stirring.