Disse 10 tingene er typiske for veldig følsomme mennesker

10/07/2017 15:00

Anniken Hauge

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
10 kjennetegn gjør seg spesielt gjeldende for veldig følsomme mennesker.

Studier har kommet frem til at 15-20 prosent av alle mennesker er ekstra sensitive og følsomme. 

Det betyr blant annet at disse personene ofte vil reagere litt annerledes når deres følelsesmessige jeg utfordres og testes. 

Med utgangspunkt i Aron og Arons skala for veldig sensitive personer, har siden Psychologytoday.com listet en rekke punkter hvor de mener at ekstra følsomme mennesker ofte skiller seg ut. 

1. De bruker lengre tid på å ta en beslutning: Følsomme personer har tendens til å være mer oppmerksomme på små detaljer og grundige vurderinger. Derfor vil følsomme personer bruke lengre tid på å komme til en beslutning, da de vurderer alle mulige scenarier - selv når det bare handler om å velge rett plass på bussen, eller hvilken kule is de vil ha i kjeksen. 

2. De synes bråkete omgivelser er kaotiske: Er du veldig følsom, så er du sannsynligvis ikke så glad i å jobbe i bråkete og travle omgivelser. De oppleves nemlig som kaotiske for ekstra sensitive personer, som passer bedre inn i stille og rolige omgivelser.

3. De blir overveldet når de har mye de skal passe på: Mange gjøremål eller arbeidsoppgaver kan raskt bli overveldende for den følsomme typen, som foretrekker så få baller i luften som mulig. Ekstra følsomme mennesker blir ofte fort stressa, hvilket påvirker både deres humør og muligheter for å prestere. 

4. De blir fortere ’hangry’: Hangry er en blanding av hungry (sulten) og angry (sur) og brukes om de personene som fort blir sinte når de merker de er sultne. Disse personene er ofte følsomme mennesker som ikke takler deres sult like nøkternt som andre mennesker. Det skal nemlig ikke så mye til før den ekstra følsomme personen lar seg tydelig påvirke av kroppens behov. 

5. De fungerer ikke uten søvn: Alle mennesker har behov for søvn, men for ekstra følsomme personer er det ekstra viktig at de får oppfylt søvnbehovet deres. Skjer ikke det, resulterer det ofte i humørsvingninger preget av sinne, avmakt og følelsen av å ikke orke noe. 

 

6. De lider under press: Noen mennesker jobber og presterer best under press, men ikke de som er veldig følsomme. De blir nemlig ikke motivert av tidspress eller en sjef som puster sine ansatte i nakken. I stedet jobber de best i rolige omgivelser, vel vitende om at det er god tid til det som skal gjøres. 

7. De blir lettere rørt av kunst: Om det er snakk om musikk, film, malerier eller en god bok, så tar de ekstra følsomme menneskene lettere til tårene. Det kreative og følelsesladde uttrykket i kunsten rammer nemlig følsomme personer mer enn andre. 

8. De er gode til å se når andre har det vondt: Kanskje på grunn av egen sensibilitet, er følsomme mennesker ekstra raske på å observere når andre mennesker utviser ubehag eller har det vondt. 

9. De unngår voldelige uttrykk: Følsomme mennesker er generelt ikke så glad i voldelige spill eller blodige grøssere. Voldsomme grafiske uttrykk er nemlig ikke noe for følelsladede personer som reagerer kraftigere på dette enn andre. 

10. De har bedre manerer enn gjennomsnittet: Netopp på grunn av deres observante og ettertenksomme evner, er veldig følsomme mennesker ofte ekstra veloppdragne og oppmerksomme på hvordan de oppfører seg overfor andre.