Effektiv "p-pille" for menn er på trappene: Fungerer med 99% sikkerhet på mus

25/03/2022 08:36

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Menn kan snart ha et annet alternativ for prevensjon enn å bruke kondom.

Ifølge VICE produseres en form for "p-pille" for menn, og det ser lovende ut.

Så langt har den nye formen for prevensjon ikke blitt testet hos mennesker, men det har vist seg å ha en effekt på 99 prosent hos mus.

Menn kan derfor snart glede seg til å ha andre muligheter for prevensjon enn kondomer eller mer permanent sterilisering, og kvinner kan snart se frem til ikke å bli sittende igjen med "ansvaret" for å ta pillen.

I tillegg til å gi menn flere muligheter til å bruke prevensjon, er den nye «p-pillen» også en forbedret versjon av pillen for kvinner, da den ikke påvirker menns nivåer, øker vekten eller gir andre uønskede bivirkninger, slik du kjenner den fra pillen, som depresjon og humørsvingninger.

Amerikanske forskere utvikler pillen, som så langt har jobbet med mus, og de forventer å teste den på mennesker så tidlig som i år.

Pillen ble presentert av forskere fra University of Minnesota på American Chemical Societys Vår 2022-konferanse i San Diego, California, tirsdag 22. mars, der de blant annet forklarte at den skiller seg fra tidligere forsøk på p-piller for menn ved ikke å påvirke menns sykdom og derfor har svært få bivirkninger.

–De fleste kvinnelige p-piller virker på det kvinnelige kjønnshormonet, sier Abdullah al Noman, en av forskerne bak pillen.

– Ved å treffe den mannlige kjønnshormanen får du mange bivirkninger som vektøkning, depresjon og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. [...] Derfor prøver vi å finne en vei til å utvikle en mandling p-pille uten å påvirke hormoner.

Deres p-pille treffer i stedet et protein kalt retionic acid-recipient alfa, som bidrar til å binde en form for vitamin A i kroppen som spiller en viktig rolle i produksjonen av sæd i den mannlige kroppen.

Da forskerne prøvde å gi eksperimentelle mus de nye pillene i fire uker, oppdaget de at musenes utløsning ikke førte til graviditet i 99 prosent av tilfellene.

Denne midlertidige steriliteten opphørte imidlertid etter fem til seks uker, hvor musene ikke mottok pillen.

Nå trenger forskerne bak den nye pillen bare å finne ut om pillen også fungerer på mennesker, som de vil starte forsøk med på slutten av 2022 hvis alt går etter planen.