"Et menneske kan leve i tusenvis av år" - Nytt forskningsprosjekt på vei

28/10/2021 13:07

Emma

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En forsker ved Harvard University har sagt at om mindre enn to år vil forskningen på et helt spesielt prosjekt begynne.

Hvis det er en ting alle mennesker i verden har til felles, er det at vi alle kommer til å dø på et tidspunkt. Det er ganske enkelt grenser for hvor lenge folk kan leve, det er et allment kjent faktum.

Men hva om det ikke var sånn?

Det spørsmålet vil man snart begynne å undersøke, i hvert fall delvis. Riktignok er det ikke selve døden som er fokuspunktet i prosjektet, men i stedet hvordan folk kan utsette det så lenge som mulig - og det kan være veldig, veldig lenge.

Professor David Sinclair mener det. Han er genetikkekspert ved det respekterte universitetet, og har i løpet av to år sagt at universitetet vil begynne å forske på en «genetisk tilbakestilling» som i teorien vil tillate mennesker å leve i tusenvis av år.

Professor David Sinclair sa at tester på mus har vist at aldring kan reverseres i hjernen og andre organer.

"Det vi fant er at det er embryonale gener som vi kan sette inn i det voksne dyret for å tilbakestille vevets alder, og det tar bare fire til åtte uker å gjøre en innvirkning," sa professoren da han gjestet Lex Fridman podcast og fortsatte:

"Du kan ta en blind mus som har mistet synet på grunn av aldring, nevroner virker ikke mot hjernen, tilbakestiller disse nevronene tilbake til en yngre alder, og nå kan musene se igjen.

«Det du ikke visste var om du delvis kan sette alder tilbake uten å skape en svulst eller generere en stamcelle i øyet, noe som ville være en katastrofe, og svaret er ja.»

Den 52 år gamle professoren sa at studien hans, publisert i desember i fjor, hadde bevist at det var et system for å bringe celler tilbake til en yngre tilstand uten å gå for langt.

Sinclair forklarte hvordan de embryonale genene ble levert med virus, og sa til podcasten: «Vi bruker den nå til å nullstille alderen på musenes hjerner som vi alderen for tidlig, og de får sin evne til å lære tilbake», sier han, og legger til:

" Jeg er så optimistisk at vi skal på menneskelige studier mindre enn to år fra nå."

I en diskusjon om hvordan moderne medisin kan forlenge menneskets levetid, sa eksperten at babyer født i dag burde sikte på å være 100 år gamle.

Han la til: «Hvor lenge kan du til slutt leve? Det er ingen maksimumsgrense for et menneskes levetid. Alle som sier at du kan være maksimalt "x" antall år, tror jeg er full av løgner. Det er ingenting jeg har sett som sier at biologiske organismer kommer til å dø.»

"Det er trær som lever i tusenvis av år, og biokjemien deres er ganske nær vår."

Da han kom tilbake til sin forskning, sa han: «Det vi lærer er at hvis du snur nervecellenes alder, ser de ut til å få minnene sine tilbake.»

"Til syvende og sist vil informasjon gå tapt, selv genetisk informasjon forringes sakte gjennom  mutasjoner, så udødelighet kan ikke oppnås på den måten, selv om jeg tror vi potensielt kan tilbakestille kroppen hundrevis av ganger og leve i tusenvis avår."

Prof Sinclair sa: "Vi  går gjennom det som vil bli ansett som en avde største revolusjonene innen menneskers helse gjennom innsamling av data om menneskekropper,"

Spørsmålet nå er om folk faktisk har godt av å leve i tusenvis av år, men det etiske spørsmålet er absolutt langt ute i fremtiden.