Forskere advarer: Store mengder bakterier kan frigjøres når isbreene smelter

18/11/2022 08:58

Emma

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Når verdens isbreer smelter på grunn av klimaendringer, kan uvanlig store mengder bakterier frigjøres.

BBC rapporterer at potensielt skadelige patogener er blant de tusenvis av mikrober som kan lekke ut i elver og innsjøer.

Ifølge forskere ved Aberystwyth University, som studerte smeltevann fra åtte isbreer over hele Europa og Nord-Amerika og to steder på Grønland, fremhevet studien behovet for å handle raskt for å bremse global oppvarming.

Etter hvert som planeten varmes opp, smelter isbreer i en bekymringsfull hastighet - noe som får havnivået til å stige.

Teamet fra Aberystwyth University anslår at situasjonen kan føre til at mer enn 100.000 tonn mikrober, som bakterier, slippes ut i miljøet i løpet av de neste 80 årene - et tall som kan sammenlignes med hver celle i hver menneskekropp på jorden.

"Antall mikrober som slippes ut, avhenger av hvor raskt isbreene smelter, og derfor hvor mye vi fortsetter å varme planeten," sier mikrobiolog Dr. Arwyn Edwards.

Teamets beregninger er basert på et "moderat" oppvarmingsscenario utviklet av IPCC, et internasjonalt panel av klimaeksperter. I gjennomsnitt vil dette føre til at den globale temperaturen stiger med mellom to og tre grader før kalenderen sier 2100.

"Etter hvert som strømmen av mikrober til elver, innsjøer, fjorder og hav øker, kan det være 'betydelige' innvirkninger på vannkvaliteten," forklarer Dr. Arwyn Edwards.