Forskere: Dette er like sunt som trening

16/01/2018 10:30

Anniken Hauge

Vitenskap
Ifølge finske forskere er en halvtime i dampende badstue like bra for hjertet som en treningsøkt.

Det er utrolig deilig å kunne sette seg en halvtimes tid i en dampende het badstue. Det kan være etter en kald skitur på fjellet eller hvis man for eksempel er på spatur med kjæresten eller en venninne.

Tidligere har forskere kommet fram til at regelmessige turer i badstua både gir lavere risiko for hjerte- og karsykdommer, plutselig hjertestans, Alzheimer og demens.

Den samme gruppen forskere ved Universitetet i Øst-Finland har nå gjort et eksperiment hvor de har sendt 102 frivillige deltakere inn i en 73 graders varm badstue.

De hadde en gjennomsnittsalder på 52 år og alle hadde minst én risikofaktor for hjerte- og karsykdom. Resultatene av eksperimentet viste at flere hadde like godt effekt av dette som en treningsøkt. Det skriver forskning.no.

I eksperimentet testet forskerne deltakerne før de gikk inn i badstuen. Deretter målte de kroppstemperatur, hjerterytme og blodtrykk rett etter at de kom ut igjen.

Resultatene viste at blodtrykket deres ble redusert og blodårene deres ble mer elastisk. I tilleg steg hjertefrekvensen til deltakerne tilsvarende det man vanligvis oppnår ved moderat trening.

Badstue kan være bra fordi man slapper så godt av der inne i varmen, og man er ofte er i et godt lag. Foto: Shutterstock

I en tidligere finsk studie fra 2015, fant forskere ut det var lavere dødelighet hos menn som tok sauna regelmessig, enn de mennene som bare gikk i badstuen én gang i uken. Og det gjaldt ikke bare dem som døde av hjertestans eller hjerteinfarkt. Det gjaldt også dem som døde av andre årsaker.

Ifølge Norsk Helseinformatikk anbefales det dog ikke å ta badstue for dem som nylig har hatt hjerteinfarkt.