Forskere gjør urovekkende og "banebrytende" oppdagelse i menneskelig blod for første gang noensinne

25/03/2022 09:12

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
For første gang noensinne har forskere funnet mikroplast i menneskelig blod.

Mikroplast er plast som har blitt slitt ned av vind og vær for å være mindre enn fem millimeter.

Det er et ord som de fleste sannsynligvis har hørt nevnt i forbindelse med snakk om miljø og klima.

Det er et problem som har oppstått som følge av menneskelig plastforurensning i blant annet verdenshavene, og det er kjent at det blant annet rammer dyr som bruker de mange millioner mikroplastbitene som finnes i havene.

Det sier seg selv at det ikke er sunt.

Nå har imidlertid mikroplast blitt en så stor del av hverdagen vår at forskere ifølge The Guardian og TV2 for første gang har funnet det i menneskelige blodprøver. 

Forskere har undersøkt blodprøver fra 22 anonyme donasjoner, og her fant de faktisk mikroplast i så mange som 80 prosent av prøvene.

En oppdagelse som må sies å være bekymringsfull, da effekten av mikroplast på mennesker er ukjent, men fryktes å være alvorlig.

Forskere vet at plasten kan bevege seg rundt i kroppen med blodet og bli sittende fast i organer, som de frykter kan skade cellene, da dette er akkurat det som har skjedd i eksperimenter med menneskelige celler i laboratorier.

I tillegg er forurensede luftpartikler ansvarlige for millioner av for tidlige dødsfall over hele verden hvert år, og forskere frykter at mikroplast i blodet kan ha samme negative innvirkning.

Det er derfor et problem som må undersøkes nærmere, så mange som 17 av de 22 testede prøvene inneholdt mikroplast.

Omtrent halvparten av prøvene inneholdt PET-plast, som vanligvis brukes til vannflasker, omtrent en tredjedel av prøvene inneholdt polystyren, som blant annet brukes til plastinnpakning, og en av fire prøver inneholdt polyetylen, som blant annet brukes til engangs handleposer.

«Studien vår er den første indikasjonen på at vi har polymerpartikler i blodet – det er et banebrytende resultat», sier professor Dick Vethaak, økotoksikolog ved Universitetet i Amsterdam og en av forskerne bak studien, og forklarer at de allerede forbereder videre studier på feltet.

"[...] vi må utvide forskningen og øke antall prøver [...]», har han dermed forklart.