Forskere: Glemsomme personer har høy intelligens

25/02/2018 11:15

Anniken Hauge

Vitenskap
Er du en glemsom type? Foto: Shutterstock
Er du en glemsom type? Foto: Shutterstock
Et studie peker på at folk som ofte glemmer det ene og det andre, til gjengjeld har høy intelligens.

Er du typen som konstant mister nøkler, ikke finner mobilen din eller glemmer avtaler?

Da har vi gode nyheter til deg! Ifølge en rekke forskere kompenserer du og andre distré personer for glemsomhet med en høy intelligens. Det skriver Independent.

Det er forskere fra universitetet i Toronto i Canada som har studert en rekke glemsomme individer, og i studiet, som er publisert i det vitenskapelige tidsskiftet Neuron, har forskerne kommet frem til at disse personene i stedet har rankene andre - og viktigere - steder.

I studiet fastslår forskerne at et glemsomt sinn ofte er et tegn på at vedkommende fokuserer på lang viktigere ting enn hvor man har lagt sokkene sine.

De to forskerne bak studiet, Paul Frankland og Blake Richards, forklarer at personer som til enhver tid prøver å huske hver minst lille ting og alltid vet hvor de lagt hva, oftere har større vanskeligheter med å treffe viktige beslutninger enn glemsomme mennesker.

- Det er viktig at hjernen vår glemmer irrelevante detaljer og i stdet forkuserer på det som vidrar til å ta avgjørelser i den virkelige verden, forteller Blake Richards.

Han forklarer at en omfattende paratviten egentlig ikke er en fordel når livet byr på prøvelser.

- Vi beundrer alle den personen som er utrolig god i Trivial Pursuit eller vinner i Jeopardy, men faktum er at evolusjonen har skapt hjernen vår - ikke til å spill om viten - men til å ta intelligente beslutninger, forteller forskeren.

Mer presist forklarer de to forskerne den overraskende kunklusjonen med at for mye informasjon i hjernen til slutt vil konkurrere om å ligge forrerst i hukommelsen. Det betyr at man til slutt mister det overordnede fokuset.

Samtidig er rådet at man ikke bør gå rundt med masse paratviten om årstall, historiske begivenheter eller andre faktabaserte ting, da all den type informasjon kan sjekkes på en mobil i løpet av 20 sekunder.

- I stedet for å lagre irrelevant informasjon som heller mobilen kan gi oss når som helst, bør hjernen vår lagre minner og erfaringer som er til nytte for oss, sier Blake Richards.

Han understreker at glemsomme mennesker har gjort seg selv denne tjenesten ubevisst, ved å dytte mer eller mindre likegyldig informasjon ut av hjernen, så de dermed har plass til viten som faktisk er viktig for oss mennesker.