Forskning viser: Dette er spesielt med blå øyne

15/01/2024 11:00

Sofie

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hver blåøyd person er en etterkommer av ett enkelt menneske.

Det kan være vilt å forestille seg, men hver eneste blåøyde person i verden kan faktisk spore sin avstamning tilbake til en enkelt person som levde for tusenvis av år siden.

Hvis du noen gang har studert slektsforskning eller sett på slektstreet ditt, vil du sannsynligvis allerede vite at du er i slekt med noen ganske interessante mennesker.

Selv om du kan være unik, vil det også være fellestrekk du deler med mange andre mennesker over hele verden. På et tidspunkt kan du komme over dobbeltgjengeren din, eller bare snuble over noen som har samme neseform eller ansiktsstruktur som deg selv.

Ta øyenfarge for eksempel - vi er sikre på at du har hørt myten som går rundt som hevder at alle babyer er født med blå øyne.

Det skriver Unilad.

Selv om dette ryktet ikke er sant, er det kjent at en babys øyenfarge kan endre seg etter hvert som de blir eldre. Men hvis du eller barnet ditt har blå øyne, deler du og alle andre asurblå øyne en felles stamfar som levde for rundt 6 000 til 10 000 år siden.

Forskere har oppdaget at det er noe i våre øyne som kalles OCA2-genet.

Dette fungerer i hovedsak for å bestemme hvor mye brunt pigment du vil ha. De med blå øyne har også et gen kalt HERC2, som med hell slår av OCA2 og ser at bæreren utvikler blå øyne.

Forskere har konkludert med at enhver blåøyd person - enten cerulean eller safir - har HERC2-genet.

Interessant nok har denne mutasjonen gått i arv gjennom flere generasjoner, og det har blitt hevdet at alt kom fra en enkelt felles stamfar.

Forskere ved Københavns Universitet identifiserte den første mutasjonen og kunngjorde senere at HERC2-genet var til stede i alle med blå øyne.

Så hvis du har dem eller kjenner noen andre som har det, vet du nå at hvis du går langt tilbake, er du familie. Det samme kan imidlertid sies om enhver blåøyd person du passerer på gaten.

Men ikke bekymre deg, siden denne vanlige stamfaren levde for mer enn 6000 år siden, er det sannsynligvis trygt å anta at du ikke er for nært beslektet.

Læs også:

Svært få vet: Dette betyr fargen på kjøkkensvampen Ikke mange er klar over at farge faktisk har en betydning.
Hudlege advarer: Ny hårtrend kan gi livslange konsekvenser Sommerens hårtrend er oppkalt etter skandinaviske kvinner, men du må vurdere hva du gjør med hodebunnen, sier en hudlege.