Korrigerer du andres grammatikk? Det avslører mye om personligheten din

20/07/2021 11:40

Emma Sletta

Vitenskap
Forskning viser at det kan være en sammenheng mellom folks personlighet og folk som korrigerer andres grammatikk.

Krymper det i fingrene hvis du ser en feilstaving eller skrivefeil på et menykort, i et Facebook-innlegg, i en artikkel eller på en fjerde plass? Og er du pent opptatt med å nevne feilen til avsenderen og finne ut at du i det minste har kontroll over stavemåten?

Du er absolutt ikke alene om å være allergisk mot språkbiff og skrivefeil.

Men det er dårlige nyheter for deg og andre som ikke kan la være å gå inn i andres skriftlige slips.

Amerikansk forskning hevder at folk som påpeker andres stavefeil, vanligvis er mindre tolerante. De har en tendens til å være mindre medfølende og åpne, men på den annen side mer dømmende, skriver Science Alert.

Det kan høres rimelig åpenbart ut, men dette er første gang forskere har kunnet vise at en persons personlighet kan bestemme hvordan de reagerer på stavefeil og grammatiske feil.

Forskningen var basert på psykologiske tester der 83 deltakere leste 12 bokstaver i tre utgaver - en som var ganske riktig skrevet, en som hadde grammatiske / stavefeil, og til slutt en der skrivefeil var dominerende.

Resultatet viste at feilene gjorde leserne mer sinte på avsenderen av brevet.

Spesielt skrivefeilene førte til at folk ble opphisset.

Generelt er introverte individer mye mer kritiske enn andre i forhold til stavefeil, mens kontrollerende individer er mer kritiske enn løse typer.

Siden forskningen er basert på en observasjonsstudie med 83 deltakere, kan det ikke konkluderes med at dette er tilfelle. Det antyder imidlertid at det kan være noe med samtalen.