Kvinne hadde sex med mannen sin hver natt i 13 år - men så oppdaget hun den sjokkerende sannheten

03/11/2017 11:45

Anniken Hauge

Vitenskap
Et ektepar hadde sex hver eneste natt i 13 år. Men så gikk det opp for begge at noe var veldig galt.

Noen går i søvne, andre er plaget av mareritt om natten, og så er det de som kaster seg over kjæresten og har sex i søvne – uten å huske noe av det dagen etter.

Søvnlidelsen sexsomni er skyld i at særlig menn kan ha sex helt uten å vite det. Hvor sykt det enn høres ut.

Og det var nettopp det som skjedde med et amerikansk ektepar over flere år.

En mann som klaget over for lite sex med kona, visste ikke at han gjennom 13 år faktisk hadde hatt et hett elskovsliv. Det forteller Carlos H. Schenck, professor ved University of Minnesota i USA, til Forskning.no.

- Han og kona hadde heftig sex – mye villere og mer fantasifull enn når han var våken. Så sto han opp, vasket seg og la seg til å sove igjen.

- Om morgenen husket han ingenting. Når han ville ha sex før han la seg, tenkte kona gjerne at det var på’n igjen to timer senere uansett, så hun sa nei, forteller Carlos H. Schenck til Forskning.no.

Det viste seg at mannen led av søvnapné - som vil si at kroppens muskler slapper så mye av når man sovner, at man glemmer å puste regelmessig gjennom natten. Da han fikk behandling i form av en snorkeskinne - det vil si en munnskinne som dytter underkjeven fremover om natten og frigjør luftveiene, var det omsider slutt på sexsomnien.

Den amerikanske professoren husker et annet eksempel hvor en mann oprøvde å kle av kona si i senga, men som alltid var medgjørlig og la seg til å sove igjen hvis hun vekket ham.

I Danmark ble en mann i 2013 for første gang frikjent for sexovergrep, fordi mannen led av sykdommen sexsomni. Den 32-årige mannen hadde forgrepet seg på to 17-årige jenter, men i retten fikk mannen medhold i at han sov da overgrepene fant sted.

Legene vurdere at mannen ikke visste hva han gjorde da han forgrep seg på jentene. I Norge og Sverige har det også værte enkelte lignende saker. 

Eksperter mener at cirka én prosent av befolkningen lider av sexsomni.