Mann klaget over dårlig balanse: Da legene skannet hjernen hans ble de målløse over synet

15/03/2018 11:30

Anniken Hauge

Vitenskap
En eldre irsk mann klaget over balanseevnen sin som hadde sviktet ham gjentatte ganger i løpet av et par uker. Da legene skannet hjernen hans, gjorde de et overraskende funn.

Britiske leger gjorde et uventet funn da de undersøkte en 84-årig mann som klaget over å ha mistet balansen gjentatte ganger.

Det viste seg nemlig at den eldre mannen hadde en luftlomme i hjernen på nesten ni centimeter.

Det skriver CNN.

Mannens fastlege nord i Irland hadde henvist ham etter han hadde fortalt om uker med tilbakevennende fall og tre dager med en følelse av svakhet i venstre arm og ben.

Den eldre mannen, som ikke er navngitt i rapporten, hadde hverken problemer med synet eller taleevnen, og virket ikke forvirret eller følte seg svak i ansiktsmuskulaturen.

Legen bestemte seg for å skanne mannens hjerne for å se etter tegn på blødning eller hjerneskade forårsaket av blokkerte blodårer. Men i stedet fandt de den ni centimeter lange luftlommen i den høyre frontallappen hans:

- Vi visste med en gang at det var noe veldig abnormt. Først tenkte vi at pasienten kanskje ikke hadde opplyst om en tidligere operasjon eller en medfødt abnormitet. Men han bekreftet at det hadde han ikke, sier lege Finlay Brown, som er en av hovedforfatterne bak rapporten, til CNN.

En MR-scanning av mannens hjerne viste ifølge rapporten dessuten at det var en liten godartet knokkeltumor i mannens paranasale bihuler som var i ferd med å bryte gjennom bunnen av kraniet, hvilket fikk luften til å lekke inn i mannens kraniehule.

Ifølge Finlay Brown kan trykket fra luftrommet ha forårsaket et lite tilfelle av slag i pasientens frontallapp, hvilket resulterte i en svakhet på venstre side og ustabilitet i gangen, hvilket altså førte til at han dro til sykehuset. 

Foto: BMJ Case Reports

- Etter en prat med spesialister i slagtilfeller mente de at det lille tilfelle av slag sannsynligvis var grunnen til den komprimerte effekten luftlommen hadde på hjernens blodforsyning, hvilket førte til blodmangel og påfølgende slag, siger Finlay Brown til CNN.

Mannen fikk tilbud om kirurgisk behandling av en gruppe nevrokirurger. Inngrebet ville ha involvert midlertidig kirurgisk fjerning av en del av kraniets frontale knokler og fjerning av tumoren i hjernen for å stenge lekkasjen som sendte luft inn i hjernen. 

På grunn av mannens høye alder og andre helsemessige faktorer, takket han nei til operasjonen og valgte en tradisjonell behandling med medisin for å forebygge enda et slagtilfelle.

Da pawienten kom tilbake for en sjekk etter 12 uker, hadde han det ifølge rapporten bedre, og klaget ikke lngre over muskelsvakhet i venstre side av kroppen.

- Det er veldig usannsynlig at jeg vil se de samme resultatene igjen hos en annen pasient, sier Finlay Brown til CNN.