Nærmer seg en kur for AIDS: Kvinnens immunsystem har renset kroppen for virus

16/11/2021 13:09

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En kvinne som har slitt med HIV i årevis har blitt kurert uten at leger kan forklare det. Dette har skjedd uten bruk av medisiner. Nå kalles den 30 år gamle kvinnen Esperanza-pasienten, og hun gir håp til de 38 millioner menneskene over hele verden som lever med HIV.

En uidentifisert kvinne har blitt fullstendig fri fra HIV-viruset, selv om hun ikke har tatt medisiner. Legene har bekreftet dette, ifølge det britiske medier Dailymail.

Dette er bare andre gang noensinne at en pasient har blitt fri fra HIV på naturlig vis.

Kvinnen, som er fra Argentina, ble diagnostisert med HIV i 2013. I dag har hun ikke noe virus i kroppen. De første åtte årene etter at hun ble diagnostisert med HIV, fikk hun ingen medisiner. Men hun kan nå fryde seg over å være fri fra den fryktede sykdommen.

Funnet er ifølge forskere gode nyheter ved at det kan bane vei for en potensiell kur. Imidlertid bør de 38 millioner menneskene som lever med aids-induserende viruset ikke være raskt begeistret, for selv om dette er gode nyheter, er det en lang vei å gå fra oppdagelse til oppdagelsen blir en mulig behandling.

Harvard-baserte leger kunngjorde funnet allerede i mars

På et internasjonalt toppmøte med HIV-eksperter som ble avholdt allerede i mars, kunne en gruppe Harvard-baserte leger kunngjøre funnet. Her ble det også avslørt at den unike pasienten ikke hadde noe sykdomsfremkallende eller "intakt" virus igjen i kroppen. Funnene er nå bekreftet i tidsskriftet 'Annals of Internal Medicine'.

Ingen detaljer har blitt utgitt om kvinnen annet enn at leger på et tidspunkt kalte henne "atletisk og vakker" og avslørte at hun hadde en kjæreste og en nyfødt baby, som begge var HIV-negative.

Bare en annen person i historien blitt kurert for viruset naturlig. Dette er Loreen Willenbergs, hvis historie ble avslørt i august i fjor. Loreen er 67 år og fra San Francisco ble hun diagnostisert med HIV for 30 år siden.

I tillegg til de to naturlig kurerte HIV-pasientene, har Timothy Ray Brown og Adam Castillejo også blitt kurert. Det er dog etter benmargstransplantasjoner fra en donor med HIV-resistente gener.

 

 

Læs også:

Fant en gammel matboks fra 1951 på loftet: Fikk sjokk da den ble åpnet Da et ektepar kjøpte en eldre bolig, bestemte de seg for at huset skulle renoveres. Under renoveringen fant de to matbokser, som var klemt fast under loftet i kjelleren. Innholdet i matboksene sjokkerte dem.