NASA advarer: Sprekk i solen kan medføre strømsvikt og kaos i neste uke

23/04/2017 15:00

Anniken Hauge

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Solens stråler går i disse dager amok, og den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA advarer mot voldsomme strømavbrytelser når strålingen treffer Jorden.

Selv om solens stråler ikke varmer stort i Norge i disse dager, så har vår nærmeste stjerne det veldig travelt for tiden. 

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har nemlig rapportert at det har kommet en stor sprekk i solens overflate, som bidrar til å øke solens partikkelstråling mot Jorden, skriver ladbible.com

Strålingen er naturlig forekommende og kalles solvind, og Jorden rammes konstant av solens bestråling og partikler, som dens magnetfelt forhindrer i å treffe oss. 

 

Men på fredag oppdaget NASA en større sprekk i solens overflate, hvor en større mengde av solens partikler har kurs mot Jorden. Dette kan derfor ha store konsekvenser. 

 

Derfor har NASA gjennom en uttalelse advart om at den mengden partikler som er på vei mot jorden, i ytterste konsekvens kan medføre strømstans i byers el-nett rundt omkring i verden. 

Togbaner, sykehus og frakt- og handelsindustrien er spesielt utsatt for å bli truffet av de midlertidige elektroniske fortsyrrelsene som solvinden medfører. 

Foto: NASA

Men det er også en flott sidegevinst ved solens økte stråling. 

For når partiklene treffer magnetfeltet, så er det denne avbøyningen som medfører et av de fineste naturfenomenene vi har, nemlig nordlys. 

Foto: Shutterstock

Om man skal til Canada, Grønland, Russland, New Zealand eller Sør-Amerika, kan man derfor være heldig å oppleve at solens stråler avgir et flott og helt naturlig lysshow.

 

 

 

 

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.