Ny studie avslører: Hvorfor rødhårede har en høyere smerteterskel enn andre

13/04/2021 13:02

Emma

Vitenskap
En ny studie har avslørt hvorfor rødhårede har en høyere smerteterskel enn blondiner og brunetter.

Rødhårede kan håndtere mer smerte enn brunetter og blondiner. Dette fremviser av en ny studie som også har funnet ut hvorfor dette er tilfelle. Det skriver Daily Mail.

Studien fant at hudcellene som definerer en persons pigmentering, kalt melanocytter, er avgjørende for en persons smerteterskel.

Rødhårede individer har en genetisk mutasjon som forårsaker at deres melanocytter har en defekt variant av en reseptor, noe som resulterer i at det ikke produseres noe mørkt pigment som gir farge.

En bivirkning av dette er en kjemisk ubalanse som fører til en kaskade av ulike hormoner som til slutt øker effekten av smerteblokkerende reseptorer.

Til syvende og sist resulterer dette i rødhårede individer som produserer flere opioidsignaler enn personer med andre hårfarger. Som et resultat har de derfor også en høyere smerteterskel.

Forskere fra Massachusetts General Hospital undersøkte rødpelsmus i et laboratorium. Hudcellene til mus ligner på menneskelige hudceller, og årsaken til rødt hår er sammenlignbar hos mus og mennesker.

Dr. David Fischer ledet en tidligere studie som viste at rødhårede individer ikke kan produsere mørkt pigment og få en dress som følge av tap av funksjonalitet i melanocytter.

Rødhårede, som er den sjeldneste hårfargen blant mennesker, som alle andre mennesker, har en reseptor på melanocytter kalt "melanocortin 1", som stikker ut fra celleoverflaten.

Dens normale rolle er å kontrollere når kroppen begynner å produsere mørk brun eller svart pigment.

Det fungerer imidlertid ikke optimalt i rødhårede, noe som forårsaker blek hud av de fleste rødhårede, som aldri blir brun, men har en tendens til å bli solbrent.

Men Dr Fischer fant at disse defekte reseptorene også endre produksjonen av et kjemikalie kalt POMC, som deretter bryter ned i forskjellige hormoner.

Disse hormonene skape en balanse mellom smerte-hemmende og smertefremmende reseptorer.

I rødhårede, skadet melanocortin 1 reseptoren forårsaker mindre POMC å bli produsert, det er derfor de har lavere nivåer av avledede hormoner.

Dette betyr at likevekten av rødhårede har en lavere konsentrasjon enn hos personer med andre hårfarger.

Dette har derfor forbedret virkningen av andre hormoner som ikke produseres av hudpigmentcellene, noe som til slutt gir dem en forhøyet smerteterskel. Dette er konklusjonen av forskerne i sin studie, som har blitt publisert i Science Advances.

"Disse funnene beskriver det mekaniske grunnlaget bak tidligere bevis som tyder på varierende smerteterskler i ulike pigmenteringsbakgrunner," sier Dr Fisher.

"Forstå denne mekaniske gir validering av tidligere bevis og en verdifull anerkjennelse for medisinsk personell når du tar vare på pasienter hvis smerte terskelen kan variere."