Ny studie avslører: Hvorfor rødhårede har en høyere smerteterskel enn andre

En ny studie har avslørt hvorfor rødhårede har en høyere smerteterskel enn blondiner og brunetter.

Rødhårede kan håndtere mer smerte enn brunetter og blondiner. Dette fremgår av en ny stdie som også har funnet ut hvorfor dette er tilfelle. Det skriver Daily Mail.

Studien fant at hudcellene som definerer en persons pigmentering, kalt melanocytter, er avgjørende for en persons smerteterskel.

Les også

Møtte ikke opp på trening: Ønsker en overgang

Rødhårede individer har en genetisk mutasjon som får melanocyttene til å ha en defekt variant av en reseptor, noe som resulterer i at det ikke produseres noe mørkt pigment som gir farge.

En bivirkning av dette er en kjemisk ubalanse som fører til en kaskade av ulike hormoner som til slutt øker effekten av smerteblokkerende reseptorer.

Til syvende og sist resulterer dette i at rødhårede individer produserer flere opioidsignaler enn personer med andre hårfarger. Som et resultat har de derfor også en høyere smerteterskel.

Forskere fra Massachusetts General Hospital undersøkte rødpelsmus i et laboratorium. Hudcellene til mus ligner menneskelige hudceller, og årsaken til rødt hår er sammenlignbar hos mus og mennesker.

Dr. David Fischer ledet en tidligere studie som viste at rødhårede individer ikke kan produsere mørkt pigment og få en dress som følge av tap av funksjonalitet i melanocytter.

Les også

Sønnen overrasker moren etter syv måneder: Reaksjonen hennes er ikke som forventet

Rødhårede, som er den sjeldneste hårfargen blant mennesker, som alle andre mennesker, har en reseptor på melanocyttene sine kalt 'melanocortin 1', som stikker ut fra celleoverflaten.

Den normale rollen er å kontrollere når kroppen begynner å produsere mørkbrunt eller svart pigment.

Det fungerer imidlertid ikke optimalt i rødhårede, noe som forårsaker den bleke huden til de fleste rødhårede, som aldri blir brun, men har en tendens til å bli solbrent.

Men Dr. Fischer fant ut at disse defekte reseptorene også endrer produksjonen av et kjemikalie kalt POMC, som deretter bryter ned i forskjellige hormoner.

Disse hormonene skaper en balanse mellom smertehemmende og smertefremmende reseptorer.

I rødhårede forårsaker den skadede melanocortin 1 reseptoren mindre POMC som skal produseres, og derfor har de lavere nivåer av de avledede hormonene.

Dette betyr at likevekten av rødhårede har en lavere konsentrasjon enn hos personer med andre hårfarger.

Dette har derfor forbedret effekten av andre hormoner som ikke produseres av hudpigmentcellene, noe som til slutt gir dem en forhøyet smerteterskel. Dette er konklusjonen til forskerne i studien deres, som er publisert i Science Advances.

"Disse funnene beskriver det mekaniske grunnlaget bak tidligere bevis som tyder på varierende smerteterskler i forskjellige pigmenteringsbakgrunner," sier Dr Fisher.

"Forståelse av denne mekaniske gir validering av tidligere bevis og en verdifull anerkjennelse for medisinsk personell når du tar vare på pasienter hvis smerteterskel kan variere."

Les også

Hvor mange kalorier inntar du på din all-inclusive ferie?