Psykolog: Menstruasjonssmerter er bare en myte kvinner bruker som unnskyldning

20/11/2017 19:00

Anniken Hauge

Vitenskap
Noen fagpersoner mener t menstruasjonssmerter ikke eksisterer i det omfanget mange tror.

Mange kvinner kan sannsynligvis nikke gjenkjennende til at premenstruelt syndrom (PMS) medfører smerter hver eneste måned. 

PMS er betegnelsen for de symptomene som opptrer i perioden opp mot menstruasjonen, og symptomene kan være både psykiske og fysiske. Ifølge tall fra NHI forekommer milde til moderate symptomer på PMS hos 20-30% av alle kvinner. 

De hyppigste kroppslige symptomene er ømme bryster, følelse av utesing i kroppen, eventuelt vektøkning og hevelse i føttene, hodepine, økt bukomfang, magesmerter, hudforandringer (akne), økt matlyst og tap av energi .

Allikevel mener noen fagpersoner imidlertidig at PMS faktisk ikke eksisterer i det omfanget mange tror. En av em er den amerikanske psykologen og underviser i kvinnestudier ved Stony Brook University i New York, Robyn Stein DeLuca.

Ifølge henne er PMS for de fleste kvinner bare noe de innbiller seg, fordi de gjennom hele livet har fått beskjed om at det er en reell lidelse.

- Når vi vokser opp og blir kvinner, får vi vite gjennom bøker, internett og magasiner at PMS er en greie. Vi internaliserer idéen om at kroppene våre er fungerer dårligere en periode, sier hun til avisen Daily Mail. 

Robyn Stein DeLuca mener at helsesektoren bærer en del av skylden, fordi 'vanlige' livsstadier anses som sykdommer. Hun forklarer dessuten at fordi det er så høye forventninger til kvinner i dag, så blir PMS brukt som en form for ventil når presser blir for mye.

Kvinne hadde sex med mannen sin hver natt i 13 år - men så oppdaget hun den sjokkerende sannheten​

 

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.