Slik finner du ut om er venn med en psykopat på Facebook

22/01/2018 14:00

Anniken Hauge

Vitenskap
Lær deg hvordan du oppdager en psykopat på Facebook.
Lær deg hvordan du oppdager en psykopat på Facebook.
Psykopater er fascinerende og skremmende på samme tid. De kan drive folk til vanvidd med deres sjarmerende og manipulerende atferd. Er du venn med en slik type på Facebook?

Det sies at rundt 1 prosent av befolkningen er psykopater, og dermed er det stor sjanse for at mange har minst én venn på Facebook med den uhyggelige personlighetsforstyrrelsen.

Men hvordan oppdager man om man er venn med en psykopat på sosiale medier? Det er jo sånn sett ålreit å vite om man har en sjarmerende, impulsiv og manipulerende type i omgangskretsen sin. 

Ifølge et studie med 6.724 deltakere som er publisert i tidsskriftet Computers in Human Behavior, finnes det en rekke faresiganler som kan indikere at man har akseptert en venneforespørsel fra en vaskeekte psykopat. 

Det skriver Business Insider

For det første finner personer med personlighetsforstyrrelser – inkludert psykopati, sosiopati og narsissisme – oftere glede ved å 'trolle' på sosiale medier. Det vil si at de utelukkende deltar i debatter for å provosere og hisse folk opp. 

Et av de tydelige tegnene på en av vennene dine på Facebook er psykopat, er at vedkommende deler innhold som virker provoserende eller på anden måte er 'giftig'. 

Psykopater blir ikke opprørte over drama og kaos på samme måte som andre mennesker gjør, skriver Business Insider. I stedet nyter de å vekke frsutrasjon, stress og ubehag hos andre mennesker – for eksempel ved å dele gorvt og grenseoverskridende innhold på sosiale medier.

Kjenner du en psykopat? Foto: Shutterstock

Et mere subtilt tegn på at vennen din er psykopat er at vedkommende ofte skriver selvsentrerte statusoppdateringer som fokuserer på deres egne behov og ønsker. 

I tilleg skriver de oftere oppdateringer om emner som er relatert til autoriteter og politikk. 

- En tolkning er at psykopatiske mennesker er mer tiltrukket av disse emnene fordi de handler om makt, autoritet og konflikt, noe de finner spesielt interessant. Dessuten er disse emnene på sosiale medier ofte fylt med konflikt, hvilket utgjør en plattform for aggressiv atferd på nettet – noe psykopater er tilbøyelige til å engasjerer seg i, forklarer en av forskerne bak studiet til Business Insider. 

Hvis du har en venn alltid deler svært provoserende innlegg selv om de ofte får kritikk for det, kan det være at de rett og slett nyter at andre blir opprørt. De elsker kaos og å påføre andre smerte og ubehag. Psykopater mener ikke nødvendigvis alt de skriver, men de er helt avhengige av det kaoset innholdet skaper.

Et annet tegn er at psykopater oftere skriver korte statusoppdateringer med korte setninger.

I tillegg er psykopater oftere selvpromoterende, aggressive og uærlige på Facebook. Og så er det selvfølgelig nøkkelordet som alltid er verdt å holde øye med når det kommer til psykopater: Manipulasjon.

Psykopater er rett og slett verdensmestre i å manipulere - og det er det som gjør dem farlige.

Pass på: Psykopater bruker disse 5 setningene for å manipulere deg