Sliter du eller kjæresten din med sjalusi? Det er faktisk en god ting

27/10/2017 12:30

Anniken Hauge

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Et nytt amerikansk studie tyder på at det kan være godt for forholdet deres, hvis en av partene er sjalu.

Ligger du søvnløs om natten når din kjæresten din er ute på byen uten deg? Eller blir helt grønn av misunnelse hvis du ser at han smiler til en annen kvinne?

Sjalusien har et dårlig rykte og er kjent som en ekkel følesle som kan ødelegge et ellers velfungerende forhold fullstendig. Men sjalusi kan faktisk også være bra i et parforhold.

Det skriver britiske Independent.

Det ser i hvert fall slik ut hvis man skal tro et nytt studie foretatt av forskere fra University of California. Forskerne skannet hjernene på åtte titi-aper av hankjønn. 

Rett før skanningen hadde forskerne prøvd å gjøre apene sjalu ved å la partnerne deres lege med andre hann-aper for øynene på dem. Titi-apen er kjent for å danne par for livet.

Forskerne sammenlignet resultatene med hjerneaktiviteten hos hannaper som ikke hadde en relasjon til de hunnapene de fikk observere. Derfor opplevde hannene heller ikke følelsen av sjalusi.

Skanningene viste en tendens til at de sjalu apene hadde en økt aktivitet i hjernens sin aber havde en øget aktivitet i hjernens cingulære cortex, som assosierer med sosial smerte hos mennesker. Der var også økt aktivitet i hjernens laterale septum, som spiller en rolle i bearbeidelsen av emosjonelle prosesser og reaksjoner på stress. 

Sist men ikke minst hadde de sjalu apene et økt nivå av testosteron og stresshormonet kortisol.

Ifølge forskerne viser studiet at sjalusi kan styrke bånd vi knytter med partneren vår. Handlinger vi utfører når vi prøver å holde partnerne våre borte fra fremmede og advarer om konkurrenter, er en del av evolusjonens måte å holde par sammen.

- Disse nevrologiske og fysiologiske forandringene understøtter muligens følelsen av sjalusi, som kan opptre hos monogame arter for å bevare parets langsiktige integritet, heter det i studien.

Forskerne konkluderte at resultatene av undersøkelsen deres også har relevans for mennesker.

Studien er offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Ecology and Evolution.

Du kan lese mer om studien her.

Les også: Alle kvinner med en søster gjenkjenner denne sms-samtalen