Solstorm treffer jorda i dag: Dette kan få konsekvenser

13/10/2021 09:03

Emma Sletta

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
En stor solstorm som treffer jorden i dag kan gi flere konsekvenser i form av forstyrrelser i strømnettet

En stor solstorm som forventes å treffe jorden i dag, kan potensielt påvirke strømnettet. I tillegg kan solstormen potensielt skape et nordlys i de nordlige breddegradene. Det skriver Independent.

Solstormen stammer selvfølgelig fra solen, hvor den er forårsaket av et stort utbrudd av elektrisk ledende plasma.

En advarsel fra US National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) sier at det kan føre til «svake strømsvingninger i nettverket», mens satellitter kan oppleve «uregelmessigheter i orienteringen».

Byrået anslår at stormen er i kategori G2, noe som betyr at den er moderat sterk. Det forventes å treffe jorden 12. Oktober.

– Aurora er mulig i store deler av Skottland, selv om skyvolumene øker, noe som betyr at observasjoner vil være usannsynlige, sier Met Office, ifølge Sky.

«Det er en liten sjanse for at nordlyset når nord i England og Nord-Irland, men på grunn av skyer er observasjoner mer sannsynlig i Nord-Irland.»

Selv om denne stormen vil være relativt svak, er planeten ikke klar for en kraftigere superstorm.

I mai 1921 brøt det ut flere branner i elektriske og telegrafiske kontrollrom i flere deler av verden, inkludert i USA og i Storbritannia, på grunn av styrken til den såkalte New York Railroad Storm.

Stormer som disse skjer en gang hvert 100. år og kan kaste verden inn i en 'internettapokalypse', har en studie hevdet.

"En Coronal Mass Ejection (CME) inneholder utslipp av elektrisk ladet materiale og tilhørende magnetfelt i rommet. Når den treffer jorden, samhandler den med jordens magnetfelt og produserer geomagnetiske induserte strømmer," sier Dr Sangeetha Abdu Jyothi ved University of California, Irvine og VMware Research.

"I dagens langdistanse Internett-kabler er den optiske fiberen immun mot GIC. Men disse kablene har også elektrisk drevne forsterkere med ~100 km intervaller som er utsatt for skade.