Studie avslører: Dette kan øke risikoen for blodpropp

09/09/2023 18:30

Sofie

Vitenskap
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Risikoen for blodpropp er høyere hvis kombinerer disse tingene, viser studie.

Risikoen for å få blodpropp øker betraktelig dersom du tar både p-piller og smertestillende som Ipren. Dette peker en ny dansk studie på, skriver Information.

Den totale risikoen er imidlertid fortsatt lav, understreker studiens hovedforfatter, Amani Meaidi, overfor avisen. Hun er postdoktor ved Kreftforeningen.

Studien stammer fra Nordsjællands Hospital og er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet BMJ.

Blant kvinner som ikke bruker hormonell prevensjon utvikler fire av 100 000 blodpropp den første uken etter sin smertestillende behandling.

Tilsvarende risiko er to av 100 000 for kvinner på p-piller. Men for de kvinnene som bruker p-piller, p-ringen eller p-plasteret når de starter smertestillende behandling, er risikoen 23 av 100.000.

Resultatene får imidlertid ikke Amani Meaidi til å fraråde kvinner å velge p-piller som en form for prevensjon.

– Men vi må lære mer om fordeler og ulemper.

Det må være på et informert grunnlag når kvinner velger medisiner – det gjelder også p-piller, sier hun til Informasjon.

Hun anbefaler å vurdere hvilken type hormonell prevensjon du bruker. Spesielt hvis du ofte tar smertestillende.

– Jeg synes ikke kvinner skal være for bekymret. Men hvis du tar det (smertestillende, red.) i ny og ne, vil jeg faktisk anbefale deg å gå ned til en lavrisikoform for prevensjon, sier Amani Meaidi til TV 2.

En form for prevensjon med lav risiko kan ifølge TV 2 være for eksempel minipiller eller spiral.

Studien undersøkte blant annet smertestillende ibuprofen og diklofenak. Paracetamol, som finnes i Panodil, er ikke studert.

Rundt to millioner kvinner i alderen 15 til 49 har deltatt i studien. Det er en såkalt registerstudie, som betyr at data er samlet inn på forhånd og samlet i et register.

Læs også:

Legg det under jordbærplanten din: Da får du sommerens beste avling Det er en vanlig frustrasjon blant jordbærdyrkere å se rikelig blomstring uten at innhøstingen følger etter.
Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.