Uløst mysterium: 30 meter skjelett funnet 800 meter under havoverflaten

29/07/2021 11:26

Emma

Vitenskap
En dyphavsdykker har utløst et undervannsmysterium etter å ha oppdaget et gigantisk skjelett som ingen ennå har klart å identifisere.

Vi mennesker vet nå utrolig mye. Om oss selv, verden rundt oss, naturen og dens mange dyr og planter. Vi vet imidlertid ikke alt - langt fra faktisk.

Ifølge National Ocean Serviceer mer enn 80 prosent av havene fortsatt så ukjente at de ikke har klart å tegne nøyaktige kart over det. Så hvem var egentlig hvem som kunne gjemme seg i havets svarte dyp? 

I motsetning til på land, hvor tonnevis av fossiler og bein fra dinosaurer og skapninger som levde for mange millioner år siden, har blitt funnet, er historien noe annerledes når det gjelder dyrene som beveget seg rundt i havene samtidig.

Det er for eksempel ganske mange fysiske bevis på den beryktede tyrannosaurusen, mens kanskje den like skremmende forhistoriske gigantiske haien 'Megalodon' bare har blitt bevist ved hjelp av relativt få tenner og individuelle bein.

Derfor er det også åpenbart å tenke på hva annet som kan være, eller ha vært i havets dyp.

Opptak tatt i 2017 fra et fjernstyrt kjøretøy, omtrent 250 meter under havoverflaten, viser et stort sett med bein, inkludert en tilsynelatende intakt ryggrad som måler hele 10 meter i lengde.

Selv om skjelettet nå har vært kjent i litt over fire år, har forskere ennå ikke klart å konkludere med hvilket dyr som er involvert. Dette har selvsagt skapt debatt om dette kan være en tidligere ukjent art.

Det mystiske skjelettet ble offentlig kjent da dykkeren som styrte undervannsroboten sendte opptakene til forsker Deborah Hatswell.

Hatswell innrømmer at hun også har unnlatt å konkludere om skjelettet tilhører en tidligere kjent art, eller ikke.

Det forteller hun til Daily Star:

– Dimensjonene på skjelettet på videoen stemmer ikke overens med den vanlige størrelsen på noe marint liv i området. Jeg sjekket levende marine pattedyr og ingenting var i nærheten av 30 meter. Jeg så på de vanlige dyrene – hvaler, sjøørret og sjøslanger, sier han.

Deborah påpeker at havørret - den lengste (i meter)  levende benete fisk - antas å vokse bare opp til 8 fot i lengde, mens hun hevder at egenskapene til skjelettets ryggvirvler ikke samsvarer med det du forventer å finne i restene av en hval.

Dykkeren, som først oppdaget mysteriet, mener at basert på hans tidligere funn, kan det ha langt mer gammel opprinnelse.

"Beinene kan være veldig gamle," sa de til Deborah

Det er også en populær teori på YouTube, der seerne spekulerer i at det kan være alt fra en gammel uoppdaget "sjødrage" til fossilene til en Tylosaurus - en av de største rovdyrene i verdenshistorien, men selv denne enorme, og ikke minst skremmende skapningen, er ikke ment å være større enn 15 fot lang.

Andre har mindre dramatiske forklaringer, og antyder at det bare kan være rester av en hval eller en stor hammerhai.

Uansett hva det er, er skjelettet en påminnelse om at med mer enn 80% av verdenshavene fortsatt uutforsket, er det fortsatt mange mysterier der ute som venter på å bli oppdaget.