Verdens befolkning forventet at «snart» skulle avta for første gang på 700 år

08/12/2021 15:06

Emma

Vitenskap
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
For første gang noensinne forventes jordens befolkning å begynne å avta på grunn av fallende fødselstall over hele verden.

Akkurat nå er det rundt 7,9 milliarder mennesker på jorden, og dette tallet har økt eksponentielt i mange år. Verdens befolkning har faktisk doblet seg siden 1974, og bare i år har vi så langt blitt omtrent 76 millioner flere mennesker her på jorden.

Med litt vanlig logikk og enkel matematikk kan du raskt finne ut at det vil være mange mennesker på jorden på ikke veldig lenge hvis befolkningsveksten fortsetter i samme tempo. Heldigvis forventer imidlertid ikke flere forskere det.

For første gang på flere århundrer forventer forskere at befolkningen vil avta rundt år 2064. Sist vi ble færre mennesker her på jorden var på 1300-tallet under Svartedauden, sier Stein Emil Vollset til IFLScience.

Vollset er hovedforfatter av den nye studien som gjør denne spådommen, og han er også professor i global helse ved Institutt for helsemålinger og evaluering (HME).

I tillegg til nedgangen i jordens befolkning under Svartedauden, har det aldri skjedd før at befolkningen har gått ned. Samtidig er det første gang i verdenshistorien, hvis spådommen viser seg å være riktig, at befolkningen avtar på grunn av fruktbarheten som faller under 2 (dvs. hver kvinne føder i gjennomsnitt mindre enn to barn).

– Hvis vår spådom er riktig, vil det være første gang befolkningsnedgangen skyldes fruktbarhetsnedgang, i motsetning til hendelser som pandemien eller hungersnøden.

Ladbible skriver at studien, som gjør prediksjonen av en synkende befolkning på jorden, er publisert i TheLancet. Den forklarer at befolkningen forventer å være på topp i 2064 med 9,7 milliarder mennesker og deretter falle til 8,8 milliarder rundt 2100.

Spesielt vil befolkningen i 23 spesifikke land reduseres betydelig med opptil 50% i henhold til spådommen. Dette er land som Japan, Thailand, Italia, Spania, Portugal og Sør-Korea. Selv Kina, som er kjent for å ha en stor befolkning på rundt 1,4 milliarder, forventes å ha færre innbyggere, da det er spådd at deres befolkning vil være 732 millioner innen 2100.

Vollset forklarer at det er to grunnleggende grunner til at befolkningen vil gå ned: " .... bedre tilgang til moderne prevensjon og utdanning av jenter og kvinner. Han utdyper at det er disse tingene som styrer fruktbarheten, og det er fruktbarheten som avgjør om befolkningen øker eller minker.

Det antas at en fruktbarhet på minst 2,1 er nødvendig for å opprettholde befolkningen.

Dr. Richard Horton, sjefredaktør for The Lancer, sa: "Det 21.

– Afrika og den arabiske verden vil skape vår fremtid, mens Europa og Asia vil ha mindre innflytelse, spår han.

 

 

Læs også:

Dette er hva vitenskapen sier om å spise en banan til frokost Selv om det ikke er ideelt som et første måltid, kan det være fordelaktig å spise en banan før frokost eller som en del av en balansert frokost.
Kronprinsessen er gravid: Viser frem babymagen Kronprinsparet venter sitt første barn.