Ville bilder: Romteleskop tar unike bilder av Jupiter

23/08/2022 10:22

Emma

Vitenskap
Foto: NASA
Foto: NASA
Du har aldri sett Jupiter slik før, sier professoren.

AKKURAT NÅ LESER ANDRE OGSÅ

Verdens største romteleskop har tatt unike bilder av Jupiter, den største planeten i solsystemet.

James Webb-teleskopet tok bildene i juli, og fanget både Jupiters nord og sør, så vel som planetens Store Røde Flekk. Det er et stormsystem i planetens atmosfære som kan oppsluke jorden.

"Vi har aldri sett Jupiter slik før. Det er utrolig," sier professor i astronomi Imke de Pater ved University of California. Hun har ledet arbeidet med observasjonene.

Foto: NASA

Det skriver The Guardian.

De infrarøde bildene er farget i blått, hvitt, grønt, gult og oransje i etterbehandling for bedre å vise Jupiter i all sin prakt.

James Webb-teleskopet er etterfølgeren til det eldre Hubble-teleskopet. Den ble lansert i verdensrommet fra Sør-Amerika i desember i fjor av det amerikanske romfartsbyrået Nasa.

Hubble-teleskopet ble lansert i 1990.

Det nye teleskopet ble lansert i verdensrommet fra Sør-Amerika i desember i fjor av det amerikanske romfartsbyrået Nasa.

Teleskopet vil tillate astronomer å se lenger tilbake i tid enn noen gang før. Helt tilbake til dannelsen av de første stjernene og galaksene for 13,7 milliarder år siden.

Det er bare 100 millioner år fra "big bang".

En vidvinkelvisning er spesielt dramatisk, og viser ringer rundt planeten samt to små måner mot en glitrende bakgrunn av galakser.

Judy Schmidt, som bistår Imke de Paater, sier at astronomene ikke forventet så gode opptak som de hadde kommet. Observatoriet er plassert i en bane 1,6 millioner kilometer fra jorden.

Teleskopet vil gjøre forskere klokere om utviklingen av de aller første stjernene og galaksene.

De første opptakene kom i juli og ble vist i Det hvite hus av USAs president Joe Biden. Blant annet viste de galakser som er mer enn 13 milliarder lysår unna.

Dette betyr at bildene tatt av teleskopet ble fotografert sånn som de faktisk så ut for 13 milliarder år siden.