2-årig gutt døde av heroinerstatning - foreldrene er tiltalt for drap

13/09/2017

Anniken Hauge

112
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En bare to år gammel gutt fra Bergen døde etter å ha fått i seg tunge, reseptbelagte medisiner. Nå er foreldrene siktet for uaktsomt drap.

I oktober 2015 døde en bare to år gammel gutt, etter å ha fått i seg buprenorfin-tabletter, som gis som heroinsubstitutt til personer under legemiddelassistert rehabilitering (Lar).

Politiet i Hordaland mener foreldrene har opptrådt uaktsomt ved å ikke oppbevare medisinene skikkelig, og deretter la være med å ta med gutten til et sykehus da det kunne mistenkes at han hadde fått i seg medisinene.

Det skriver NRK.

Den 2-årige ble funnet i foreldrenes leilighet i Bergen om morgenen i oktober 2015 , og dødsårsaken ble raskt fastslått å være at han hadde fått i seg buprenorfin-tabletter. Disse tablettene inneholder virkestoffet buprenorfin, og var utskrevet til guttens far. 

Statsadvokat Elisabeth Deinboll fikk først saken i sommer, etter at det har tatt lang tid for politiet å etterforske saken. Videre er begge foreldrene siktet selv om det bare var faren som brukte medisinene. 

- Han døde etter å ha inntatt Lar-tabletter. Vi mener det er forårsaket av foreldrene ved at medisinen ble oppbevart lett tilgjengelig, og at de ikke tok ham til lege, men i stedet la ham til å sove, etter at de hadde sett at barnet hadde hånd om Lar-medisinen, sier Elisabeth Deinboll til NRK.

Analyser og sakkyndigvurderinger viser at guttens dødsårsak var inntak av én eller flere buprenorfin-tabletter. 

Både den 27-årige moren og 27-årige faren til gutten nektet straffeskyld da de ble varetektsfengslet i november 2015. Farens forsvarsadvokat, Beate Hamre, har fortalt til NRK at faren er knust over å ha mistet sønnen sin. 

Strafferammen for foreldrene er seks års fengsel, da de er siktet for å uaktsomt ha forvoldt en annens død.

Lederen for legemiddelassistert rehabilitering i Helse Bergen, Christian Ohldieck, varslet full gjennomgang av rutinene etter den lille guttens dødsfall i oktober 2015. 

– Dette er en utrolig tragisk sak, som jeg ikke kjenner maken til internasjonalt, sa Christian Ohldieck til NRK.

Les også: Hundeleke var fylt med barberblader - eier gjorde ubehagelig funn etter kjøp i dyrebutikk

 

 

 

Læs også:

SAS: Har tapt 3,6 milliarder svenske kroner Dårlige nyheter for flyselskapet.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.