Bryan Kohberger kan risikere å bli henrettelse ved skudd hvis spesiell lov går gjennom

27/02/2023

Emma Sletta

112
Foto: Latah County Sheriff's Office
Foto: Latah County Sheriff's Office
Hvis den 28 år gamle Idaho-mistenkte blir dømt for firedobbelt drap, er det ikke nødvendigvis en dødelig injeksjon eller en plass på dødsgangen som venter ham.

Han er for tiden anklaget for å ha frarøvet fire unge mennesker livet mens de sov i sitt felles hjem i studentbyen Moskva i den amerikanske delstaten Idaho.

Og hvis du ikke fant saken om Bryan Kohberger og Idaho-drapene oppsiktsvekkende, kan du finne det når du hører hvordan den 28 år gamle kriminologistudenten kunne bli straffet.

Flere medier - inkludert Daily Mail - spekulerer i at et nåværende lovforslag kan ende opp med å antyde at Kohberger blir henrettet ved skyting.

De involverte advokatene har allerede fortalt om det relativt sannsynlige utfallet at Bryan Kohberger kan møte en dødsdom etter amerikanske standarder, hvis han ender opp med å bli dømt for drapene på de fire studentene som mistet livet i midten av november.

Forrige onsdag ble det innført et lovforslag i den nordvestlige delstaten Idaho som tar sikte på å bringe tilbake skyting som henrettelsesmetode.

Det republikanske Idaho House-medlemmet Bruce Skaug har fremmet forslaget fordi det har hatt problemer med å skaffe kjemikalier til dødelige injeksjoner, noe som førte til at en planlagt henrettelse ble utsatt i november.

Hvis forslaget blir stemt gjennom, er det opp til Idaho fengselsvesen å avgjøre, innen fem dager etter dødsdommen, om henrettelse ved skyting – det som i gamle dager ble kalt archebusing – er best tilgjengelig.

Det er imidlertid verdt å merke seg at denne utførelsesmetoden ennå ikke er vedtatt, og at dette bare er et forslag.

Skaug mener han kan argumentere for at denne metoden er mer human enn injeksjoner, da det den siste tiden har vært eksempler på langvarige og ekstremt smertefulle prosesser når sprøyten brukes i henrettelser.

Henrettelse ved skyting var lovlig i delstaten Idaho mellom 1982 og 2009, da den ble avskaffet og erstattet av dødelig injeksjon, den eneste lovlige formen for henrettelse som for tiden er på plass.

Bryan Kohberger er fortsatt den eneste mistenkte i saken der 21 år gamle Keylee Goncalves, 21 år gamle Madison Mogen, 20 år gamle Ethan Chapin og 20 år gamle Xana Kernodle ble drept.

Nylig sa en kilde at Bryan Kohberger hadde bilder av ett offer på telefonen sin og søkte jobb hos lokalt politi kort tid før drapene.

Bryan Kohberger er siktet for fire drap og grovt innbrudd.

Han forventes å møte i retten 26. juni 2023.

Læs også:

Sportsstjerne død i tragisk ulykke Sportsstjernen har på tragisk vis gått bort.
Erna Solberg: Ny kald krig Derfor bør Norge bli med i EU.