Hold utkikk for tyvers nye triks

Foto: Shutterstock.com

Politiet i Canada har sendt ut en advarsel til sine følgere på Twitter etter å ha oppdaget at tyver har begynt å stjele luksusbiler ved hjelp av Apples «AirTags».

Tyver i Canada har begynt å ta nye metoder når de stjeler biler. York Regional Police i Canada har advart sine følgere om dette på sosiale medier Twitter i en ny video. Tyver har begynt å bruke Apples såkalte 'AirTags'.

'AirTags' kom på markedet i april 2021 fra teknologigiganten Apple, som på nettet beskriver produktet som 'en superenkel måte å holde oversikt over tingene dine'.

Les også

Playstation sparker nestleder etter påstander om pedofili

Ved hjelp av bluetooth kobles 'AirTags' til Apples 'Finn min'-nettverk, som også kan brukes til å finne tapte Iphones. På denne måten kan brukere fra Iphone se hvor deres 'AirTag' ligger. Du skal da kunne feste 'AirTag' til for eksempel nøklene dine, vesken din eller noe, som ofte forsvinner, og dermed lett kan finne den igjen.

Ifølge Unilad rapporterte imidlertid lokalt politi i Canada denne uken at «AirTags» brukes til mer enn bare å holde styr på nøkler og vesker. Siden september har politiet i Region of York etterforsket fem tilfeller der «AirTags» ble brukt. 

I følgende Twitter-innlegg kan videoen som er lagt ut av York Regional Police sees:

Tyvene plasserer sin "AirTag" på et ikke-synlig sted på utvalgte luksusbiler på offentlige parkeringsplasser. De kan senere se på appen sin, hvor eierne av bilene bor, hvoretter de kjører dit og bryter seg inn i bilene og stjeler dem. Politiet i York har forklart hvordan tyveriene vanligvis finner sted:

" Tyver bruker vanligvis verktøy som skrutrekkere for å komme inn i bilene gjennom fører- eller passasjerdøren, samtidig som de sørger for ikke å utløse noen alarmer. Når de er inne i bilen, kobler de til et elektronisk verktøy som mekanikere vanligvis bruker til å tilbakestille biler til fabrikkinnstillinger, til bilens diagnostiske inngang under dashbordet, og deretter programmere bilen til å godta en nøkkel som tyvene har tatt med seg. "

Politiet råder derfor innbyggerne til å «inspisere kjøretøyet regelmessig og ringe politiet hvis de ser noe som kan være en potensiell sporingsenhet». Samtidig oppfordrer de folk til å parkere i låste garasjer så langt som mulig, samt å bruke rattlåser og låser for bilens diagnostiske inngang for å redusere risikoen for tyveri.

Apple har imidlertid også gjort sitt for å minimere misbruk av deres 'AirTags', og det har vært en oppdatering som gjør at 'AirTags' kan 'pipe på et tilfeldig tidspunkt mellom 8 og 24 timer hvis de er skilt fra eierne sine'. Det sammenlignes med før oppdateringen, når det ville være tre dager før enheten ville begynne å pipe. Det sier en talsperson for Apple, ifølge Insider.

Hvorvidt den samme metoden har kommet til Norge er ikke kjent, men det kan være lurt å regelmessig sjekke bilen din for 'AirTags' eller lignende sporingsenheter hvis du vil redusere risikoen for tyveri. De fem sakene i Canada gjaldt alle luksusbiler.

Les også

Snøfjerning knyttet til hjerteinfarkt: Ambulansepersonell advarer etter to oppkall i løpet av en time