Mange har den allerede i kjøleskapet. Nå peker forskning på en mulig sammenheng med hjernen.
Akkurat nå leser andre
To vanlige matvarer kan være bedre for hjernen enn mange har trodd.
Ifølge en stor svensk studie kan fet ost og fet fløte henge sammen med lavere risiko for å utvikle demens. Det skriver det svenske mediet Marcus Oscarsson, som viser til ny forskning fra Lunds universitet.
Tydelig lavere risiko
Studien bygger på kostholdsdata fra 27.670 personer.
Deltakerne har svart på detaljerte spørsmål om hva de spiser og hvordan de lager maten sin.
Etter at forskerne tok hensyn til livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, kosthold, røyking og alkoholinntak, fant de at personer som spiste 50 gram ost daglig med minst 20 prosent fett, hadde 13 prosent lavere risiko for å utvikle demens sammenlignet med dem som spiste svært lite ost.
Les også
Fet fløte ga lignende effekt
En lignende sammenheng ble også funnet for fet fløte med 30–40 prosent fett.
Personer som daglig spiste 20 gram eller mer, hadde 16 prosent lavere risiko for demens enn dem som ikke spiste fløte i det hele tatt.
Da forskerne så nærmere på ulike typer demens, viste resultatene at risikoen for vaskulær demens var hele 29 prosent lavere blant dem som spiste mer fet ost.
Det ble også funnet lavere risiko for Alzheimers sykdom, men bare hos personer uten den genetiske risikofaktoren APOE e4.
Ikke alle meieriprodukter er like
Forskerne understreker at det ikke er slik at alle meieriprodukter har samme effekt.
Les også
Ifølge forsker Emily Sonestedt gjelder funnene spesielt fet ost og fet fløte, mens andre meieriprodukter og fettsnålere alternativer ikke viste samme sammenheng.
Tidligere forskning har også pekt på at særlig ost og fermenterte meieriprodukter kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer.
Mer forskning trengs
Selv om funnene er lovende, er forskerne forsiktige.
Det finnes fortsatt få studier på området, og derfor trengs det mer forskning for å bekrefte resultatene og undersøke om enkelte fettrike meieriprodukter faktisk kan gi et beskyttende effekt for hjernen.
Likevel kan mange nå glede seg over at favoritten på brødskiva kanskje ikke bare smaker godt, men også kan være snill mot hjernen.