Hvis det er én ting italienere er gode på, så er det mat.
Akkurat nå leser andre
Risgrøt er en klassiker i Norge, som nytes spesielt om høsten og ved juletider. Dens kremete tekstur og varme kanelduft gjør den uimotståelig.
I Italia er de eksepsjonelle på å lage risgrøt, som i Italia går under navnet ‘Risotto al Latte’ I Italia er det litt mer en dessert, hvor det i Norge ofte er hovedmåltidet, og jeg lurer på om de kjære italienerne vil derfor også påstå at deres versjon smaker bedre enn vår.
Hvordan lage risgrøt i Italia? Er ris sunt, og gjelder dette også i en risgrøt?
Les også
Oppskrift på ekte italiensk risotto al latte –
Det trenger du:
-
300 g risottoris (f.eks. Arborio eller Carnaroli)
-
1 liter helmelk
-
50 g smør
-
50 g sukker
-
1 vaniljestang
-
Revet sitronskall fra 1 økologisk sitron
-
En klype salt
Slik gjør du det:
-
Skrap vaniljestangene ut av vaniljestangen.
-
Ha melken, vaniljekorn og vaniljestangen i en panne og varm den sakte opp.
-
Tilsett risen og la dem surre på svak varme i ca. 30-35 minutter. Rør jevnlig.
-
Når risen er mør og har absorbert mesteparten av melken tilsetter du smør, sukker, sitronskall og salt.
-
Rør godt til smøret er smeltet og sukkeret er oppløst.
-
La retten hvile i 5 minutter før servering.
-
Server lun, eventuelt med litt ekstra sukker eller kanel på toppen.
En deilig risotto al latte kan oppbevares i kjøleskapet i en lufttett beholder i opptil 2 dager.
Hvis den må varmes opp igjen, varm den forsiktig i mikrobølgeovnen eller på komfyren med litt ekstra melk for å gjenopprette den kremete konsistensen.
Sulten på mer? Sjekk ut vår MAT-SEKSJON!