Han kaller det “skremmende” og nekter å spise det selv. Nå avslører han hvorfor han alltid tar med mat hjemmefra.
Akkurat nå leser andre
I en sak publisert i The Mirror deler den britiske legen Rangan Chatterjee sine ærlige tanker om maten som serveres i lufta – og han holder seg langt unna den.
I et klipp fra podcasten Feel Better Live More som har gått viralt på TikTok, diskuterer han temaet med legen og velværeeksperten Dr. Darshan Shah.
De to er enige: Flymat er langt fra sunn, og kan faktisk være skadelig. Chatterjee forteller blant annet om en kabinsjef han møtte på et fly, som avslørte at han aldri spiser maten om bord selv. Hvorfor? Fordi den inneholder så mange tilsetningsstoffer at du ikke ville rørt den hvis du visste hva som var i.
Sukkerbombe og bismak
Dr. Shah deler sine egne erfaringer: Når han spiste flymat, skjøt blodsukkeret hans i været – og forble høyt i mange timer etterpå. Nå velger han å faste på alle flyturer og sier maten rett og slett “ikke er verdt å spise”.
Grunnen til at maten smaker annerledes i lufta, handler om hvordan kroppen reagerer på høyden. Lavt lufttrykk og tørr kabinluft svekker smaksansen vår, og derfor tilsettes det ekstra salt og krydder i måltidene.
Les også
I tillegg bruker flyselskapene ingredienser rike på umami – den såkalte “femte smaken” – som tomater, sopp og spinat.
Ernæringsfysiolog slår alarm
Ernæringsrådgiver Ellie Birch mener flymat ofte er ultraprosessert og næringsfattig.
«Den inneholder lite fiber, men desto mer sukker, salt og konserveringsmidler», sier hun.
Det kan gi fordøyelsesplager, særlig på lange turer.
Kommentarene på TikTok er delte. Flere støtter legens uttalelser og sier de opplever oppblåsthet og ubehag etter måltidene om bord. Andre mener det hele er overdrevet – og at det kommer an på hvor ofte man flyr.
Noe å tenke over neste gang du flyr?
Les også
Videoen til Dr. Chatterjee har fått over 326 000 visninger og tusenvis av reaksjoner.
Om du pakker med deg mat neste gang du skal ut og reise, er kanskje ikke et dumt valg.