De ser kanskje fristende ut – men du bør følge disse rådene før du tar en bit. Hvis ikke kan magen din komme til å angre.
Akkurat nå leser andre
Det er noe nesten poetisk ved eplehøsten: Trærne bugner, luften er frisk, og bakken er dekket av runde fristelser. Men hvor trygt er det egentlig å spise epler som har falt ned? Kan de rett og slett være farlige?
Samme dag – eller la det være
Mattilsynet er tydelige i sin ferske anbefaling på Facebook:
Epler som har falt ned kan spises, men helst samme dag som de har landet – og bare hvis de ser friske ut og ikke har synlige skader.
Grunnen er enkel: Frukten kan være utsatt for både bakterier og småkryp hvis den blir liggende. Da øker risikoen for sykdom eller ubehag ved inntak.
Vær forsiktig ved høsting
Epler som har brune flekker, myke områder eller synlig råte bør ikke spises i det hele tatt. Skader på skallet åpner nemlig døra for både råtesopp og skadedyr.
Les også
Mattilsynet anbefaler også å høste frukten forsiktig, nettopp for å unngå slike skader. Et lite støt under plukking kan gjøre at frukten råtner lenge før du rekker å bruke den.
Slik lagrer du nedfallsfrukt trygt
Mange gjør det, men kjøleskapet er ikke det beste stedet til oppbevaring av epler.
Epler holder seg aller best i et kjølig, mørkt og litt fuktig rom – som en kjeller, kald bod eller uoppvarmet gang. Der kan de ligge i ukevis, noen ganger måneder, uten å miste verken smak eller spenst.
Det viktigste er at eplene ikke ligger i en tett haug. Legg dem i ett lag, gjerne på en avis eller i en grunn eske, og sørg for at de ikke berører hverandre.
Ett råttent eple kan nemlig ødelegge resten – bokstavelig talt.
Les også
Sjekk frukten jevnlig, og fjern alle med tegn til råte.
Skal du bare lagre noen få epler i kort tid, går det fint å bruke kjøleskapet. Men for langtidslagring er naturens kjøleskap fortsatt det beste.
Et eple om dagen kan gjøre underverker – men bare hvis det ikke har hatt et langt og fuktig opphold på bakken.