Du tror kanskje kokker er åpne for alt – men det er én rett de aller helst holder seg unna når de spiser ute.
Akkurat nå leser andre
Når profesjonelle kokker går ut og spiser, kunne man tro de ville bestille det mest avanserte på menyen. Men når vi spurte dem hvilken rett de aldri ville valgt – var svaret overraskende samstemt.
Og det handler ikke om smak. Det handler om noe helt annet. Det skriver Express.
Skal du spise ute? Da bør du tenke deg om før du bestiller dette
Fisk og skalldyr topper menyen på mange fancy restauranter – men for mange kokker er nettopp disse rettene et stort rødt flagg.

«Jeg ville aldri bestilt fisk, spesielt ikke skalldyr, på en restaurant jeg ikke kjenner fra før», sier Michelin-kokken Mark Poynton.
Han forklarer at fisk må behandles med ekstrem presisjon. Er den dårlig filetert, feil oppbevart eller ikke helt fersk, merker du det fort – og opplevelsen blir ødelagt.
Tunfisk på budsjett? Nei takk
Les også
Dean Harper, kokk og eier av Harper Fine Dining, sier det rett ut:
«Tunfiskrull på en billig restaurant? Det er noe jeg alltid unngår. Når prisen er lav, er det som regel kvaliteten det går utover. Og med rå fisk merker du forskjellen med en gang.»
Harper anbefaler heller å velge noe som er tilberedt – og dermed tryggere.
Den ene ukedagen du aldri bør bestille blåskjell
Mark McShane, som driver Food Hygiene Certificate, kommer med en helt konkret advarsel:
«Jeg bestiller aldri blåskjell på en mandag.»

Les også
Årsaken? Mange restauranter får sjømat levert på fredager – og blåskjell som har ligget i to-tre dager er ikke alltid like trygge. Av samme årsak er mange fiskehandler stengt på mandager.
«Du bør alltid sjekke at skjellene lukter friskt, lukker seg når du banker på dem, og aldri ligger i vann», sier han.
Han legger til at seriøse steder merker varene med dato, og får gjerne ekstra levering på søndager eller mandager. Men på roligere steder? Da er det tryggere å vente til midt i uka.
Så hva bør du gjøre neste gang du spiser ute?
«Se deg rundt, bruk sansene dine og spør servitøren hvor fisken kommer fra og når den ble levert. Og stol på magefølelsen – både før og etter måltidet», sier Poynton med et glimt i øyet.
Og ja – det kan faktisk være smart å gå for burgeren fremfor blåskjellene neste gang du spiser ute.