Forside LIVSSTIL Forskere advarer: Coca-Cola Zero kan gi overraskende effekt

Forskere advarer: Coca-Cola Zero kan gi overraskende effekt

Coca cola zero
Mejini Neskah / Shutterstock.com

Ny bekymring knyttet til Coca-Cola Zero.

Akkurat nå leser andre

En ny vitenskapelig studie fra Brasil kaster lys over mulige konsekvenser ved å drikke sukkerfri brus som Coca-Cola Zero. Forskere peker på at søtningsmidler kan ha en langt mer alvorlig effekt enn tidligere antatt.

Mulig skade på hjernen

Forskergruppen bak studien argumenterer for at søtningsmidler som aspartam og sakkarin kan svekke evnen til å huske og tenke klart dersom de konsumeres jevnlig. Resultatene ble publisert i det amerikanske medisinske tidsskriftet Neurology.

«Søtstoffer med lavt eller ingen kaloriinnhold blir ofte sett på som et sunt alternativ til sukker. Funnene våre tyder imidlertid på at noen søtstoffer kan ha negative effekter på hjernens helse over tid», uttalte Claudia Kimie Suemoto, studiens hovedforfatter ved Universitetet i São Paulo, i et intervju med The Guardian.

12 000 fulgt i åtte år

Studien fulgte over 12 000 personer, med en gjennomsnittsalder på 52 år, i en periode på åtte år. De som inntok mest søtstoff hadde 62 prosent raskere kognitiv tilbakegang enn resten av deltakerne. Forskerne sammenlignet nedgangen med en aldringseffekt på omtrent 1,6 år. Interessant nok ble denne effekten kun observert hos personer under 60 år.

Sterk kritikk mot studien

Ikke alle deler forskernes bekymring. International Sweeteners Association påpeker at det finnes en «etablert vitenskapelig enighet» om at søtningsmidler er trygge i bruk.

Les også

Gavin Partington, generaldirektør i British Soft Drinks Association, uttalte til The Guardian:

«Sukkerfrie søtningsmidler er trygge, ifølge alle ledende helsemyndigheter i verden, og det er derfor de har blitt brukt i et bredt utvalg av matvarer, medisiner, tannprodukter og drikkevarer i mange tiår.»

Myndighetenes vurdering

Også det finske Livsmedelsverket har kommet med en beroligende uttalelse. De fremhever at samtlige godkjente søtningsmidler «har blitt undersøkt svært nøye i mange forskjellige studier».

«De er vurdert som trygge å bruke som tilsetningsstoffer i mat av Den europeiske myndigheten for mattrygghet, EFSA. Det finnes imidlertid regler for hvordan de kan brukes, det vil si i hvilke typer mat og i hvilken mengde», understreker myndigheten.

Ads by MGDK