Mange ostelskere forstår ikke at ost er et pustende og næringsrikt materiale.
Akkurat nå leser andre
Ost er en viktig ingrediens i mange av våre favorittretter som smørbrød og pasta, men det er også et relativt dyrt produkt.
Det kan derfor være frustrerende å oppdage at osten har blitt dårlig mens du er midt i stekingen.
Mange innser ikke at ost er en delikat matvare som raskt kan bli dårlig hvis den ikke oppbevares riktig. Hvis osten utsettes for for mye luft, vil den utvikle en hard, sprø tekstur. Omvendt kan for mye fuktighet føre til at osten mugner.
Heldigvis finnes det eksperter som vet nøyaktig hva ost er, og de har avslørt hva du bør være oppmerksom på.
Lever og puster
Eksperter fra osteprodusenten Rennet & Rind forteller Express at ost regnes som en «levende, pustende matvare», som betyr at den krever mer oppmerksomhet enn bare å bli kastet i kjøleskapet.
Les også
For å holde osten fersk er det derfor viktig å beskytte den mot både tørrhet og fuktighet.
Ifølge eksperter er fuktighet den viktigste faktoren for å holde osten fersk. Hvis det er for lite fuktighet, vil osten tørke ut, og hvis det er for mye, kan den bli slimete eller muggen.
Den riktige måten å oppbevare ost på er å ta den ut av plastinnpakningen og oppbevare den i en beholder med lokk i kjøleskapet. Plastemballasje gir ikke osten nok oksygen og skaper et fuktig miljø, noe som gjør osten mer utsatt for å mugne.
Hvis osten ikke får nok luft, vil den imidlertid tørke ut og danne en uappetittlig skorpe som er vanskelig å skjære gjennom.
Ta tak i bakepapiret
For å oppbevare ost riktig trenger du en stor, lufttett beholder, litt bakepapir og muligens et rent kjøkkenhåndkle. Eksperter anbefaler å pakke osten tett inn i bakepapiret for å minimere eksponering for luft.
Les også
Bakepapir er pustende og sørger for at osten får den luften og fuktigheten den trenger. Hvis du vil, kan du legge et fuktig kjøkkenhåndkle i beholderen for å øke fuktigheten, men det skal ikke berøre osten.
Ved å følge denne oppbevaringsmetoden kan du holde osten fersk mye lenger, noe som både reduserer matsvinn og sparer penger på handlelisten.